Vårdförbundet anmäler hög arbetsbelastning på Visby lasarett

Vårdförbundet anmäler hög arbetsbelastning på Visby lasarett
Det har varit en tuff vinter för personalen på kirurgavdelningen vid Visby lasarett. Arkivbild: Artifex

Sedan i höstas har personalen på Visby lasaretts kirurgavdelning lidit av en rad olika arbetsmiljöproblem. Efter flera fruktlösa möten med ledningen har Vårdförbundet nu valt att anmäla arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

En låg grundbemanning i kombination med omstruktureringar och ett högt tryck på vårdplatser har lett till slitsam vinter för personalen på Visby lasaretts kirurgavdelning.

– Det började i höstas med att man ändrade strukturen på flera vårdavdelningar. Konsekvensen har blivit att kirurgen fått många fler patienter, patienter som man dessutom inte varit vana att vårda, säger Linda Eklund, ordförande för Vårdförbundet Gotland.

Bygger om

Den nya organisationen har synliggjort problem med bemanning vid sjukdom, behovet av kompetensutveckling samt avsaknaden av skyddsronder. Att sjukhuset i samma veva håller på att bygga om för att möta tidigare viteskrav från Arbetsmiljöverket har inte gjort saken lättare.

Efter att förgäves försökt få arbetsgivaren att göra något åt situationen har en så kallad 6:6a anmälan nu skickats in till myndigheten.

– Vi har träffat arbetsgivaren i omgångar och begärt en handlingsplan. Men det har inte blivit någon större skillnad. Flera har tvingats jobba från sju på morgonen till tio på kvällen samtidigt som man blir jagad för inhopp på sin fritid, säger Linda Eklund.

Måste ordnas innan semestern

Även om läget har förbättrats en aning de senaste veckorna, i takt med att vinterkräksjuka och influensa mattas av, är det fortfarande viktigt att göra något åt strukturproblemen anser Linda Eklund. Speciellt med tanke på den stundade semesterperioden.

– Grundproblemen kvarstår. Nu vill vi se att det blir verkstad, säger Linda Eklund.

Arbetsgivaren har fram till på onsdag att svara på Vårdförbundets krav. Sedan fattas beslut om man ska gå vidare med anmälan eller inte.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida