Vårdförbundet: ”Deltidsproblematiken handlar inte bara om arbetstider”
Vårdförbundet har lyckats sätta fokus på arbetstidsfrågan, men måste göra mer. Det säger ordföranden Sineva Ribeiro som tycker det är ”ledsamt” att fler unga sjuksköterskor väljer deltid för att orka med sitt jobb.
Att unga känner sig så pressade på jobbet att de inte orkar arbeta heltid har flera orsaker: höga krav på sin egen prestation, avsaknad av reflektionstid på arbetsplatsen, dåliga möjligheter till handledning och att gå bredvid äldre kollegor.
Det är så Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiros tolkar Vårdfokus reportage om att allt fler unga sjuksköterskor frivilligt väljer att gå ner i arbetstid.
– Det är en komplicerad fråga och flera olika faktorer spelar in. Men när man pratar med unga i dag säger många att de kommer hem från jobbet med en känsla av att de borde ha gjort mer, en känsla av otillfredsställelse, säger hon.
Deltid vanligt
Eftersom så många andra inom medlemskåren av olika anledningar arbetar deltid (40 procent av alla landstingsanställda sjuksköterskor enligt arbetsgivarorganistionen SKL, Sveriges kommuner och landsting) verkar lösningen att gå ner i arbetstid ligga inom nära räckhåll även för de unga.
– Men om orsaken är extrem trötthet på grund av en pressad arbetssituation handlar det om arbetsmiljöfrågor som bör uppmärksammas av arbetsgivaren, säger Sineva Ribeiro.
– Då är det något i yrket eller på arbetsplatsen som är fel och då ska man gå till företagshälsovården. Men vi har lättare att tänka, ”det är jag som inte orkar” och istället välja att gå ner i arbetstid. Här måste vi som förbund bli bättre på att stötta och informera om andra lösningar.
”Riktigt ledsamt”
Sineva Ribeiro anser att unga sjuksköterskor ska kunna arbeta heltid. Hon tycker att deras kunskap och kompetens behövs ute på arbetsplatserna och att det är ”riktigt ledsamt” att fler unga inte känner att de orkar och vill jobba hundra procent.
– Att bara lösa arbetstidsfrågan räcker inte, anser hon. Här krävs mer arbete, både för att förbättra arbetsmiljön, synen på Vårdförbundets medlemmars profession och handledningen av nyutexaminerade.
Men vad gör Vårdförbundet i arbetstidsfrågan, som seglat upp som en av de viktigaste enligt förbundets medlemmar? Tidigare har frågan om hälsosamma arbetstider kommit i skymundan då medlemmarnas fokus varit högre löner.
– Det har gett arbetsgivaren alltför fritt spelrum i arbetstidsfrågan, säger Sineva Ribeiro.
Förbundets arbete för hälsosammare arbetstider har också motarbetas av att vissa medlemmar vill jobba långa arbetspass för att få långa sammanhängande ledigheter. Här måste samtliga medlemmar ta sitt ansvar och bli mer professionella, anser Sineva Ribeiro.
Försöker övertyga
– Utan samsyn med arbetsgivaren är det omöjligt att komma någonstans när det gäller hälsosammare arbetstider, därför arbetar Vårdförbundet med att ta fram argument, stötta forskningsprojekt som bland annat kopplar ihop vårdskador med arbetstider och försöker prata arbetstider i alla möjliga forum.
Sineva Ribeiro tycker att arbetstidsfrågan fått mer uppmärksamhet på senare tid, att medvetenheten ökat. Men vägen till förändring känns ändå lång. Arbetstidsprojekten i Kalmar, Skåne och Västra Götaland, som blev resultatet av kraven på hälsosamma arbetstider under avtalsförhandlingarna, ser hittills inte ut att ge det resultat hon önskade.
Under avtalsförhandlingarna verkade arbetsgivaren och Vårdförbundet stå väldigt långt ifrån varandra i synen på om arbetstider är ett problem inom vården över huvud taget. Ser du någon förändring här?
– Många arbetsplatsnära chefer inser problematiken. Men jag tror att stora landsting har svårt att se problemet. SKL, ja, hur mycket kan de styra sina landsting? Där har vi ett annat problem.