Manifestation

Vårdförbundet stödjer helgens manifestation för bättre vård

Vårdförbundet stödjer helgens manifestation för bättre vård
Demonstrationen i Göteborg äger rum på Järntorget.

På söndag vill Vårdförbundet att Sverige går kvinna och man ur huse för att demonstrera för en bättre vård. Förbundets ordförande, Sineva Ribeiro, är en av talarna under årets manifestation.

1 september 2017

I helgen är det åter dags för den riksomfattande manifestationen En annan vård är möjlig. Den arrangeras av nätverket med samma namn och kommer att äga rum på flera orter i Sverige. Bland annat i Göteborg där Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland stödjer uppropet.

– Manifestationen samlar en mängd olika grupper: allmänhet, medlemmar, patientorganisationer och fackliga organisationer. Vi är glada om så många som möjligt tar upp kampen för en bättre sjukvård. Förhoppningsvis får det mer effekt om kraven kommer från olika håll, säger Anne Karin Grande Höglund, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland.

Kraven fortfarande aktuella

Förra årets manifestation ägde rum på 26 orter, från Luleå i norr till Trelleborg i söder. Initiativtagare var tre sjuksköterskor som kände ett starkt engagemang för en trygg och värdig vård för alla. Ett av deras krav var en hållbar arbetsmiljö för vårdens professioner. Krav som är lika aktuella i år.

– Det viktigaste kravet, som vi ser det, är att det finns tillräckligt med sjuksköterskor. De flesta vårdfrågor står och faller med det just nu. Avdelningar kan inte hållas öppna, operationer kan inte genomföras och den eftervård som behövs kan inte erbjudas för att det är brist på sjuksköterskor, säger Anne Karin Grande Höglund.

Har tröttnat på låg lön

Hon oroar sig för att även stabila, erfarna sjuksköterskor som varit anställda länge nu lämnar akutsjukvården. De gör det för att de är trötta på att få mindre betalt än nyexaminerade sjuksköterskor som de handledar.

– Politikerna måste ta det här på allvar. Det krävs ett nationellt grepp med betalda specialistutbildningar och högre löner för sjuksköterskor. En nationell satsning behövs för att undvika godtycklighet och krav på kontrakt för att få utbildningen betald. Sjuksköterskors kunskap har hela landet användning för, säger hon.

Manifestationen i Göteborg

Söndag 3 september klockan 14.00 kallar nätverket En annan vård är möjlig till manifestation på Järntorget.

Det blir tal från vårdens olika yrkeskategorier, patienter och vårdaktivister, bland andra Vårdförbundets förbundsordförande Sineva Ribeiro.

Så här lyder några av kraven: en hållbar arbetsmiljö, adekvat löneutveckling, mer tid för återhämtning, en värdig äldrevård.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida