Vårdförbundet välkomnar möjlighet till miljonvite

Vårdförbundet välkomnar möjlighet till miljonvite
Vi hoppas det här får effekt nu, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet Skåne. Foto: Anders Olsson

Med Arbetsmiljöverkets skärpta krav på Region Skåne blir det enklare för skyddsombuden att agera mot överbeläggningarna. Det anser Vårdförbundets ordförande i Skåne, Mats Runsten, som tycker det är bra att Arbetsmiljöverket har satt ner foten. Men regionledningen tycker att de nya vitena på miljonbelopp är alldeles för höga.

Två miljoner i böter i Malmö och en miljon i Helsingborg varje gång som sängar står närmare varandra än 0,8 meter. Det riskerar Region Skåne sedan Arbetsmiljöverket kraftigt skärpt vitesbeloppen för överbeläggning, som Vårdfokus tidigare rapporterat om.

Pinsamt för Region Skåne

– Det här är pinsamt för Region Skåne, som hittills hellre betalat bötesbeloppen än åtgärdat bristen på vårdplatser, kommenterar Mats Runsten, Vårdförbundets ordförande i Skåne.

Nu hoppas han att de skyhöga bötesbeloppen ska vara så avskräckande att regionledningen tar itu med problemen på allvar. Han uppmanar skyddsombuden att fortsätta anmäla brott mot de regler som säger att utrymmena runt sängarna måste vara minst 0,8 meter.

– När skyddsombuden har en statlig myndighet i ryggen blir det lättare för dem att agera och veta att de kommer att få gehör för de anmälningar som görs, säger Mats Runsten.

Patientsäkerhet och arbetsmiljö

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tycker också det är bra att Arbetsmiljöverket reagerar.

– Det är självklart helt oacceptabelt med sängar på toaletter, i förråd och korridorer. Det kan låta fånigt att det ska vara 80 centimeter mellan sängarna även i vårdrummen, men det handlar om patientsäkerhet, smittorisk och personalens arbetsmiljö, säger Sineva Ribeiro.

Samtidigt anser hon att viten inte egentligen löser någonting.

– Vårdens huvudmän tycker att det är biligare att betala vite än att ta itu med vårdens organisation. Vi måste titta på antalet vårdplatser och vårdens organisation för att komma tillrätta med problemet, säger hon.

Tråkigt tycker arbetsgivaren

Enligt Region Skånes ledning pågår ett arbete för att minska överbeläggningarna och man anser att ett vitesbelopp på upp till två miljoner kronor är alldeles för högt.

– Jag tycker det är tråkigt att det behöver gå så långt. Även om vi inser allvaret i det här så är det inte mer kostnader vården behöver. Vi tycker det är tråkigt att Arbetsmiljöverket har förverkligat sitt hot, säger regionrådet Katarina Erlingson (C) till Sydsvenskan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida