Vårdförbundets ordförande i Skåne kritiserar ständiga överbeläggningar

Vårdförbundets ordförande i Skåne kritiserar ständiga överbeläggningar
Pia Arndorff efterlyser konsekvensanalyser för att komma tillrätta med överbeläggningarna på de skånska sjukhusen. Foto: Anders Olsson

Det räcker inte att bara räkna sängplatser. Ska Region Skåne få ett slut på problemen med ständiga överbeläggningar på sjukhusen måste det ske med långsiktighet i tanke och med ordentligt genomförda konsekvensanalyser och handlingsplaner.

Det skriver Pia Arndorff, ordförande i Vårdförbundets lokalavdelning i Skåne, i en debattartikel i gårdagens Sydsvenskan.

Enligt Pia Arndorff har regionen i många år negligerat Arbetsmiljöverkets ständigt återkommande kritik mot överbeläggningarna på de skånska sjukhusen. Istället för att försöka hitta lösningar har regionen cyniskt budgeterat för att betala vite.

Socialstyrelsen kritisk

Nu har även Socialstyrelsen kritiserat överbeläggningarna i Skåne. Pia Arndorff välkomnar kritiken men oroar sig för att regionen ska göra som den brukar, det vill säga tillfälligt öppna tomma vårdavdelningar där det finns sängplatser.

– Problemet är att det inte bara är att öppna en dörr till en tom lokal, det behöver också finnas personal för att ta hand om patienterna som blir inlagda. Med Region Skånes ekonomiska tänkande på senare tid så förefaller det inte så troligt att man skulle nyanställa dessa utan omfördela personal mellan avdelningar och sjukhus, skriver hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida