Värmeböljan: Svårt tvinga arbetsgivaren till bättre arbetsklimat

Värmeböljan: Svårt tvinga arbetsgivaren till bättre arbetsklimat
Värmeböljan plågar både personal och patienter runt om i Sverige. Foto: Colourbox

Det är förbjudet att ha för kallt. Men för värme finns det ingen övre gräns. På Centralsjukhuset i Karlstad har skyddsombudet gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket om att personal och patienter lider.

Många sjukhus plågas av värmen. Avdelning nio på Centralsjukhuset har varit för varm i åtta år och nu är det värre än någonsin, temperaturen ligger omkring 30 grader. Avdelningen ligger i en del av sjukhuset som byggdes provisoriskt 2002 och vårdar patienter med tarm– och lungsjukdomar. Skyddsombudet Tomas Olsson, Vårdförbundet, har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket om att personalen lider av koncentrationssvårigheter och huvudvärk. Men egentligen har man inte så mycket att sätta emot när temperaturen stiger eftersom det inte finns någon gräns för hur varmt det får vara. Föreskrifterna är allmänt hållna och säger att om temperaturen varaktigt avviker från 20–26 grader bör arbetsgivaren undersöka klimatet. Kallare än 16–18 grader får det inte vara.

Den 17 augusti ska Arbetsmiljöverket göra en inspektion på avdelning nio.

Då är kanske värmeböljan överspelad?

– Det kan den vara. Men det är arbetsgivarens ansvar och vi gör ingen akututryckning. Vetskapen om att vi ska komma brukar sätta press, säger arbetsmiljöinspektör Lena Boman.

Tre veckors väntetid är normalt när Arbetsmiljöverket rycker ut. Till dess får man försöka klara sig med fläktar och portabla kylaggregat.

Lena Boman vill få till en långsiktig lösning, problemen har pågått alldeles för länge. Men Arbetsmiljöverket har inte fått något larm tidigare.

– De säger att byggnaden är ett provisorium men det ser inte vi. Nu måste de ta ett beslut och hitta en hållbar lösning. Tydligen har de för kallt på vintern vilket kan vara ännu värre, säger hon.

Stoppa verksamheten direkt

Vid en inspektion kan Arbetsmiljöverket utfärda ett föreläggande om, kräva, att arbetsgivaren vidtar vissa åtgärder. I extremfallet kan skyddsombudet lägga ett skyddsstopp så att verksamheten stängs direkt.

Som anställd kan man även själv göra en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida