Värmland. Landstinget bombarderas av arbetsmiljöanmälningar

Värmland. Landstinget bombarderas av arbetsmiljöanmälningar
Vårdförbundet lämnade i går över 15 så kallade 6:6a-anmälningar till arbetsgivaren. Bland annat på grund av den höga arbetsbelastningen på Centralsjukhuset i Karlstad. Arkivbild: Ainali

Vårdförbundet Värmland har fått nog. I går eftermiddag lämnades hela 15 anmälningar om dålig arbetsmiljö och för hög arbetsbelastning till verksamhetschefer på Centralsjukhuset i Karlstad och på länsdelssjukhusen i Arvika och Torsby. Medlemmarnas övertidsarbete motsvarade förra året 39 heltidstjänster.

Vårdförbundet Värmland har länge diskuterat arbetstider, för hög arbetsbelastning och för lite tid för återhämtning med arbetsgivaren utan att få gehör. Nu sätter Vårdförbundet ner foten.

– Arbetsmiljön har varit svår i flera år. I sittning efter sittning har vi påtalat det för landstinget. Det har inte lett någonstans. Bilden har också bekräftats av Landstingshälsan. Vid ett möte i maj fick vi löfte om ett åtgärdsförslag men ingenting har hänt. Nu säger också medlemmarna ifrån, säger Ann-Britt Jonsson, vice avdelningsordförande i Vårdförbundet Värmland.

De 15 arbetsmiljöanmälningarna har gått till divisionerna för operation och medicin på Centralsjukhuset i Karlstad  och till länsdelssjukhusen i Arvika och Torsby.

Beräkningen av övertidsberget gäller hela landstinget.

I dag möter Vårdförbundet och medlemmar från de drabbade divisionerna medierna på en pressträff utanför Centralsjukhuset i Karlstad för att berätta om sin arbetsmiljö.

– Landstinget har gått ut med ett sparförslag på 300 miljoner kronor. Det vore bättre att i första hand åtgärda arbetsmiljöproblematiken, säger Ann-Britt Jonsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida