Värmland. Personalbrist tvingade sjuksköterskor göra läkaruppgifter

Sjuksköterskorna på Eda vårdcentral har fått nog. Nu anmäler de arbetsgivaren för ständig underbemanning och bristande stöd från chefer. (UPPDATERAD kl 08.47)

Det lokala skyddsombudet på Eda vårdcentral i Åmotfors i Värmland anmäler arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket. Skyddsombudet kräver att arbetsgivaren hittar en lösning. Vårdcentralen har för få sjuksköterskor och läkare.

Sjuksköterskorna fick ta extra turer och avbryta sina semestrar en vecka för tidigt. Bristen på läkare gjorde att sjuksköterskorna fick direktiv att göra bedömningar de saknade kompetens för, som att titta på hudförändringar. De har vid flera tillfällen vänt sig till cheferna och förklarat den ohållbara situationen.

–Vi har påtalat arbetsmiljöproblemet på APT-möten sedan februari, när inget hände hade vi inget annat att göra än att anmäla. Svårigheterna att anställa läkare har lett till mycket hög vårdtyngd för sjuksköterskorna. De får ta ansvar för uppgifter som inte är på deras bord egentligen, säger skyddsombudet Gun-Brith Albertson.

Eda vårdcentrals verksamhetschef Björn Jacobson är medveten om problemet.

–De har haft en jobbig sommar. Två av tre läkare försvann från vårdcentralen av olika skäl. Man kan tro att det bara är att anställa en hyrläkare. Men vi hittade ingen, säger Björn Jacobson, verksamhetschef för Eda vårdcentral.

Han hoppas nu att de närmar sig en lösning då en ST-läkare och två sjuksköterskor anställts. Förbättringar görs även i arbetsmiljön då vårdcentralen nu byggs om.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida