Varnar för personalbrist under sommaren

Varnar för personalbrist under sommaren
Patrizia Bjerkegren riktar skarp kritik mot arbetsgivarna i Östergötland.

Att lösa sommarens arbetsscheman i Östergötland är i många fall en omöjlighet. Det finns inte tillräckligt med sjuksköterskor för att bedriva en säker vård. Det skriver Vårdförbundets Patrizia Bjerkegren i en debattartikel idag.

Medarbetare med anställning hos östgötska vårdgivare har ont i magen inför sommaren. Inom flera enheter är man inte i närheten av att klara bemanningen. Det får konsekvenser både för patientsäkerheten och arbetsmiljön för de anställda, skriver Patrizia Bjerkegren i Norrköpings Tidningar.

Det är kris inom flera enheter både på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Universitetssjukhuset i Linköping och även inom en del kommuner, anser hon.

”Löser med nyutexaminerade”

Ett exempel som Patrizia Björkegren ger är en enhet med akut hjärtsjukvård där arbetsgivaren har löst nattpassen genom att ta in helt nyutexaminerade sjuksköterskor eftersom de erfarna har slutat på grund av dåliga arbetsvillkor. ”Man ska alltså som helt ny i sjuksköterskeyrket ta ett oerhört ansvar för människoliv, där en missbedömning kan vara livsavgörande.”

Hon skriver också att sommaren bara är början på en kris som kommer att förvärras i och med kommande stora pensionsavgångar, eftersom det inte finns tillräckligt många med den nödvändiga kompetensen för att fylla igen luckorna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida