Värsta sommaren hittills på Karolinska

Sällan har bristen på sängplatser varit så akut som nu på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Sedan i tisdags råder intagningsstopp av alla planerade patienter. På i princip samtliga avdelningar råder överbeläggning med minst två platser.

20 augusti 2010

– Jag har aldrig varit med om någon liknande. Vid den här tiden på året brukar det ha lättat efter semestrarna. Istället är det mer ansträngt än någonsin, säger Marianne Kock som är ordförande i Vårdförbundets sektion på Karolinska i Huddinge.

– Vi brukar säga att sommaren är förskräcklig. För första gången säger arbetsgivaren samma sak. Den här sommaren har helt enkelt varit överdjävlig, säger hon.

Det var i tisdags som ledningen på Karolinska universitetssjukhuset beslutade att stoppa all elektiv kirurgi. Inga patienter utöver akuta och mycket svårt sjuka patienter får läggas in fram till på måndag morgon klockan 07.00.

De senaste dagarna har beläggningen legat en bit över 100 procent, trots att målet är 85 procent beläggning. I går slogs all time high med 107 procent.

Enligt Marianne Kock är det ingen som riktigt förstår varför trycket på sjukhuset är så stort just nu. Fler sängplatser än vanligt har varit öppna under sommaren och när planeringen gjordes inför semestrarna var alla överens om att det såg relativt bra ut för att vara under sommaren.

– Det märkliga är att vi inte har fler patienter som söker via våra akutmottagningar. Tvärtom har vi haft färre sökande jämfört med samma period förra året. Däremot har dubbelt så många blivit inlagda. Folk är helt enkelt sjukare, säger Marianne Kock.

Ledningen har beslutat att öppna ytterligare 24 platser, utöver de sommarstängda platserna som öppnas nästa vecka – trots den ansträngda ekonomin.

– Problemet är att vi inte får tag på kvalificerad personal, säger Marianne Kock.

Karolinska universitetssjukhuset är inte ensamt om att ha haft det tufft i sommar. Bristen på vikarier har varit påtaglig på många håll i landet samtidigt som beläggningen har varit hög.

Nyligen gjorde Socialstyrelsen en oanmäld inspektion på barn- och ungdomskliniken på Norrlands universitetssjukhus sedan den nåtts om signaler om en mycket pressad arbetssituation.

Vårdförbundet Kronoborg gick i måndags ut med en enkät till sina medlemmar för att ta reda på hur sommaren har varit.

– Vi gjorde det eftersom vi har förstått att personalen har haft det oerhört slitsamt och att det har saknats mycket kompetens, säger avdelningsordföranden Gisela Bertilsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida