Vill inte ha totalt fotoförbud

Vill inte ha totalt fotoförbud
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger nej till totalt fotoförbud i vården.

Att helt förbjuda fotografering och filmning inom vården är att gå för långt och hotar patientsäkerheten. Så kommenterar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro att allt fler landsting inför fotoförbud.

Vårdfokus har flera gånger berättat om vårdpersonalens oro för att få bilder på sig själva publicerade på internet, en rädsla som växt i takt med att vi delar med oss allt mer av våra privatliv på sociala forum som Facebook.

Det finns exempel på att barnmorskor hängts ut och smutskastats på privata hemsidor. Privata filmer har också använts som bevis mot personalen av missnöjda patienter.

Sju landsting har fotoförbud

Detta har fått allt fler landsting att ta tag i frågan – genom att införa fotoförbud. Senast i raden av landsting att införa förbud mot privat filmning var Västerbotten som tog beslutet för några veckor sedan. Totalt har nu sju landsting fotoförbud enligt en genomgång som DN har gjort. Fler landsting överväger att införa förbudet.

Sineva Ribeiro säger att hon är medveten om att många medlemmar är oroliga och att fotograferandet kan ställa till med problem.

– Barnmorskor har berättat om blivande pappor som lägger ner mer tid på att filma och fotografera än på att vara närvarande vid förlossningen, säger hon.

Fara för patientsäkerheten

Vårdpersonalens integritet är viktig. Ingen ska behöva känna sig utsatt och människor med skyddad identitet ska känna sig trygga på sin arbetsplats. Men att helt förbjuda fotografering och filmning, som Västerbotten nyss gjort, är att gå för långt, enligt Sineva Ribeiro.

– En bild säger mer än tusen ord. Vi får inte glömma att bilder avslöjat många vårdskandaler och missförhållanden. Det är livsfarligt om vi i vården sluter oss ännu mer.

Nyansera debatten

Vad säger du till oroliga barnmorskor som upplever  fotograferandet som ett stort problem?

– Jag tycker att man måste prata mer om det här på arbetsplatserna. Men debatten måste nyanseras. Totalt fotoförbud är att gå för långt och ingen bra lösning på problemet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida