Webbövervakning på äldreboende ger ångest hos personalen

Webbövervakning på äldreboende ger ångest hos personalen
Jobbet påverkas av den anhöriges övervakning, tycker personalen på äldreboendet. Arkivbild: Mostphotos

Internettjänsten Skype ställer till problem på ett äldreboende i Skellefteå. En anhörig vill ha direktkontakt med en boende via en webbkamera, men personalen känner sig övervakad.

1 februari 2013

Webbkameran i den lilla lägenheten på äldreboendet i Skellefteå gör det möjligt för den anhörige att via Skype ha direkt kontakt med sin släkting och att följa personalens arbete.

Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket har personalen känt sig övervakad eftersom kameran varit påslagen dag som natt.

Obehaget ökade när det visade sig att den anhörige spelat in personalen. Ljudfilen spelades upp för en chef på äldreboendet. Den närstående använde inspelningen som ett exempel på att släktingen blivit dåligt bemött av en av äldreboendets anställda.

Skellefteå kommun tycker att problemet är löst genom att webbkameran fått en av och på-knapp som personalen är fri att använda när de går in till den boende. På dörren finns också en skylt uppsatt om att det finns inspelningsutrustning i lägenheten.

Fackförbundet Kommunal kräver däremot ett totalstopp av användandet av Skype på äldreboendet eftersom övervakningen ger personalen oro och ångest.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida