1 500 namnunderskrifter mot arbete varannan helg

Kvart över tre i eftermiddag samlas undersköterskor och sjuksköterskor utanför sjukhusdirektörens entré på Universitetssjukhuset Mas i Malmö för att protestera mot helgtjänstgöring varannan vecka. Samtidigt överlämnas minst 1 500 namnunderskrifter mot de nya schemana.

Sjuksköterskor, barnmorskor, undersköterskor och även en del läkare har skrivit på.

– Vi hoppas på så stor uppslutning som möjligt i eftermiddag. Såväl pressen som radio och tv har lovat att finnas på plats utanför ingång 24, säger initiativtagaren till namninsamlingen, Susanna Åsvik, undersköterska på medicinavdelning 2 på sjukhuset.

 ”Patienterna blir lidande”

– Vi har det väldigt tungt i dag. Drar man ner på personal så att vi blir färre under veckan, när verksamheten är som tyngst, blir naturligtvis patienterna lidande.

Det var i slutet av augusti som ledningen på sjukhuset beslutade att helgtjänstgöring varannan vecka ska införas på i princip alla avdelningar där det är möjligt. I fredags var sista dagen för klinikerna att presentera hur det ska gå till. Senast 1 december i är det tänkt att de nya schemana ska börja gälla.

En av de många sjuksköterskor som har skrivit på protestlistan är Angelica Preigård på medicinavdelning 4, där det beslutats att sjuksköterskorna ska gå fyradagarspass varje gång de arbetar helg.

 Dålig stämning

– Stämningen på avdelningen är inte rolig direkt. Det kommer att ta väldigt mycket på vår energi. Får vi inte återhämta oss kommer patientsäkerheten att fallera. Jag tror inte att vi orkar vara lika uppmärksamma som i dag om tempot höjs ytterligare, säger hon.

Hittills har sjukhuset inte backat en centimeter på sitt krav om tätare helgtjänstgöring. Men Susanna Åsvik och Angelica Preigård hoppas att dagens protestaktion ska få dem att tänka om. Tillsammans med 20-25 andra medarbetare har Susanna Åsvik blivit lovad att i eftermiddag få diskutera saken i cirka en timma med sjukhuschefen Ann-Sofi Bennheden.

Susanna Åsvik berättar att när hon började i vården 1980 fick de äldsta patienterna lägga sig redan vid 14.30 på eftermiddagen, eftersom det inte fanns tillräckligt med kvällspersonal.

Andra krav på vården

– Risken är att vi nu tvingas återgår till samma typ av vård. Men på den tiden hade vi en helt annan generation äldre som var tacksamma för all hjälp de fick. I dag ställer såväl patienterna som deras närstående helt andra krav på vården.

Hittills är det bara personalen och de fackliga organisationerna som har protesterat mot återgången till helgtjänstgöring varannan vecka. Men från och med i morgon kommer personalen att börja samla in namnunderskrifter från allmänheten. Namnunderskrifterna kommer de att ta med sig till politikerna i regionen.

Politiker ställs mot väggen

Den 12 oktober arrangerar Vårdförbundet i Skåne ett medlemsmöte där medlemmarna får möjlighet att ställa frågor om de uppsagda arbetstidsavtal och helgtjänstgöring varannan helg direkt till regionpolitikerna. Mötet hålls på Dunkerska kulturhusets teatersalong i Helsingborg (gångavstånd från Knutpunkten). Från kl.16.30 bjuder Vårdförbundet på förtäring. Mötet med politikerna startar 18.00.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida