15 000 kronor till den som offrar sommaren på akuten i Blekinge

15 000 kronor till den som offrar sommaren på akuten i Blekinge
Annika Wåhlin tror att smesterbemanningen hade gått att lösa om ledningen hade planerat för det i tid. Foto: Cecilia Larsson

Lagom till semestrarna går Blekingesjukhuset ut och erbjuder dem som kan byta ut sin semester under den ordinarie semesterperioden extra ledighet eller mer i plånboken. Precis som tidigare år, konstaterar Vårdförbundets ordförande i Blekinge, som tycker att sjukhusledningen borde lära sig att planera bättre.

– Det är många av våra medlemmar som har mått dåligt under hela våren för att de inte har vetat om de ska få sin semester som planerat eller inte. Ledningen hade kunnat lösa det på ett bättre sätt om de bara hade haft framförhållning och varit mer förutseende, säger Annika Wåhlin, ordförande i Vårdförbundet i Blekinge.

I radioprogrammet P4 Blekinge tas problemet med att klara bemanningen på Blekingesjukhusets akutmottagning upp. Under semestern saknas det ett antal sjuksköterskor. På frågan hur det ska lösas svarar landstingets personalchef Kerstin Mattisson:

”I första hand försöker vi ta in vikarier och som sista utväg använder vi vårt sommarpaket. Det innebär att de som byter ut sin semester under den ordinarie semesterperioden i juni, juli och augusti får extra ledighet eller extra pengar.”

Sommarpaketet innebär att den som byter ut sin semester får två till tre extra semesterveckor eller 15 000 kronor extra utöver den vanliga lönen.

Annika Wåhlin är dock inte lika säker på att det verkligen blir så.

– Sommarpaketen har funnits i många år. Vi har flera enheter som har velat använda det men som inte har fått göra det. Och jag har ännu inte sett något beslut som säger att akuten verkligen får använda sig av det, säger hon.

Annika Wåhlin tycker att det är upp till varje enskild individ om hon eller han vill byta ut sin semester. Men i grund och botten tycker hon att det bästa är att ändå ta ut en sammanhållen semester under den lagstadgade semesterperioden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida