Akutenchefen öppnar för förändringar efter sjuksköterskornas protester

Skillnaderna mellan sjuksköterskornas och läkarnas villkor är enligt avtal, säger Urban Säfvenberg som är akutenchef på Linköpings universitetssjukhus. Men han säger sig förstå om sjuksköterskorna är upprörda. Nu har han inlett samtal med dem. (Uppdaterad kl 15.20).

De senaste dagarna har det varit stor uppståndelse kring löne- och arbetstidsskillnaderna mellan de två grupperna. Urban Säfvenberg som är chef över akuten har blivit nedringd av medier som vill höra hur det kan vara så stora skillnader.

Läkarens storhelgstillägg och tillägg för att rycka ut med kort varsel gav honom i praktiken betalt för 55 timmar trots att han bara arbetade elva timmar.

– Det här är ”by the book”, vi följer bara avtalet. Olika yrkeskategorier har olika längd på utbildning och olika ansvar. Alla kan inte ha samma lön, men frågan är hur stor lönespridningen ska vara. Jag förstår om det sticker i ögonen,  säger Urban Säfvenberg.

Jobbar för en lösning

Men han gläntar ändå på dörren lite grann för att tillmötesgå sjuksköterskorna:

– Vi måste förbättra arbetsmiljön och arbetstiderna men jag kan inte lova någonting. Kanske kan vi minska antalet timmar. Vi har redan börjat prata, säger Urban Säfvenberg.

Händelsen har ändå resulterat i en omedelbar förändring: från och med nu ska akuten kräva extra ersättning av de kliniker som inte bemannar sina läkarjourer i tid.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida