Alla avtal om måltidsuppehåll sägs upp i Västerbotten

Alla avtal om måltidsuppehåll sägs upp i Västerbotten
Många medlemmar hinner inte ens kasta i sig matlådan under måltidsuppehållen, enligt Vårdförbundet i Västerbotten. Arkivbild: Mostphotos

Otydliga överenskommelser och dåliga villkor för den pressade personalen gör att Vårdförbundet sätter ner foten.

5 september 2014

Egentligen handlar det om att börja om från början, förklarar Charlotta Hellström, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.

Förbundet har tappat greppet om hur många lokala överenskommelser det egentligen finns kring måltidsuppehåll.

Otydliga villkor

– Vi har upptäckt att det finns avtal som ingicks för flera år sedan, bara över sommaren, som vi misstänker har gått från mun till mun och fortfarande används, trots att de inte finns.

Enligt Charlotta Hellström är det också hög tid att se över och förnya ambulansens avtal om måltidsuppehåll, som gäller på längre sikt.

Därför sägs alla avtal om måltidsuppehåll upp.

Ökad press

Vårdförbundets upplevelse är att undantag från kollektivavtalet som reglerar rast börjat efterfrågas allt mer, i takt med att det blivit svårare att få tag på personal.

Hur hanterar ni vissa medlemmars önskemål om att få ha måltidsuppehåll och kortare arbetstid i stället för rast?

– Vi har inte totalt dömt ut måltidsuppehåll som en lösning. Vi lyssnar förstås och tar hänsyn till behoven som finns på varje enskild arbetsplats.

– Men måltidsuppehåll brukar inte ge någon stor arbetstidsförkortning och eftersom det blivit så slimmat är det många gånger svårt att få till ett måltidsuppehåll. I en tid då många inte ens hinner gå på toaletten känns det helt fel att ingå avtal som inte är hälsofrämjande, säger Charlotta Hellström.

Arbetsgivarens ansvar

Hon poängterar att det är arbetsgivarens ansvar att organisera verksamheten så att den som har rast ska hinna ta ut den och få en stund av lugn och ro utan att känna stress och dåligt samvete över patienter och kolleger.

– Går du med på att ta måltidsuppehåll utan att det finns ett avtal som reglerar detta kan du dessutom bli lurad på pengar. Om du har rast i ditt schema och bara tar måltidsuppehåll så kommer du att ha jobbat gratis under en halvtimma.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida