Ambulans. Mår bra av kortare arbetstider

Ambulanssjukvården i Region Halland tog bort sina 24-timmars pass för två år sedan. Det har förbättrat både personalens hälsa och patienternas säkerhet.

30 november 2011

Det fanns de som var kritiska till förslaget om att dela upp arbetstiden i dag- och nattpass. Men när en arbetsgrupp tittade på forskningen och såg alla hälsorisker med nattarbete beslutade arbetsgivaren ändå att förändra arbetstiderna.?

Två år har gått och nu är även majoriteten av dem som var kritiska till förändringen positiva, enligt såväl arbetsgivaren som Vårdförbundets förtroendevalda på arbetsplatsen.?

— Det finns förstås de som fortfarande anser att det var bättre att jobba dygn, men många kommer och säger att det inte är så dumt att kunna komma hem till familjen på kvällen, säger Susanne Svensson, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Halland.??

Förändringen genomfördes inte bara av omsorg om personalens hälsa. Bedömningen var att patienternas säkerhet hotades av att ambulanspersonal kunde ha arbetat från klockan sju på morgonen och sedan framföra ett fordon i hög hastighet på natten.?

— Var det mycket att göra fanns en risk att man fick sitta i sin ambulans hela tiden. När vi jämförde hur villkoren såg ut för annan yrkestrafik såg vi att det där finns strikta kör- och vilotidsregler som inte fanns inom vår verksamhet, säger Susanne Svensson.??

Hon ser egentligen bara en nackdel.?

— De nya arbetstiderna innebär en större ekonomisk kostnad. Men politikerna satsade mer pengar på oss i budgeten. Vi har kunnat anställa tolv personer till.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida