Arbetstid

Ambulansbolag backar om arbetstid

Ambulansbolag backar om arbetstid
Ambulanspersonal får arbetstid enligt kollektivavtal i och med att Vårdförbundet och Aisab kommit överens.

Efter en lång och infekterad tvist med Vårdförbundet backar det landstingsägda ambulansbolaget Aisab i Stockholm från individuell schemaplanering med tidsaldon.  

I går skrev parterna på ett förlikningsavtal för ambulanspersonalen på stationerna i Vällingby, Bromma och Söder. Det förändrar arbetstiderna för 54 av Vårdförbundets medlemmar. 

– Det har tagit lång tid men det känns bra att vi har agerat och att arbetsgivaren medger att de haft fel, säger Peter Molin, förbundsombudsman i avdelning Stockholm.

Det var under våren 2014 som Aisab, Ambulanssjukvården i Storstockholm AB, informerade ambulanspersonalen om att de skulle införa individuell schemaplanering med tidsaldon på max 30 timmar plus och max 15 minus.

Fick jobba för mycket

Under perioder med lägre arbetsintensitet kunde arbetsgivaren lägga in färre arbetstimmar på sin personal för att senare lägga ut den vid personalbrist, under sommarsemestern till exempel. Det innebar att ambulanspersonalen periodvis kunde schemaläggas på mycket fler timmar än vad som är tillåtet enligt det centrala kollektivavtalet.

De lokala tvisteförhandlingar som inleddes våren 2015 slutade efter sommaren i oenighet. Arbetsgivaren ville inte ens justera protokollet. Sent förra hösten inleddes centrala tvisteförhandlingar.

Annika Wahlström, förbundsjurist på Vårdförbundets förhandlingsstrategiska enhet, är också mycket nöjd över att Aisab nu backat från sin ståndpunkt.

– Arbetstider är en viktig fråga generellt. Arbetsgivare ska inte kunna förskjuta arbetstider som det passar dem och låta våra medlemmar jobba livet ur sig. Det handlar om hållbara arbetstider, en hälsosam arbetsmiljö och respekt för ingångna kollektivavtal, säger hon.

Anställda får ersättning

Förlikningsavtalet med arbetsgivarförbundet Pacta som Aisab tillhör innebär, förutom att bolaget upphör med individuell schemaplanering med tidsaldon, att de 54 tillsvidareanställda medlemmarna i Vårdförbundet på de tre ambulansstationerna får 5 000 kronor var och Vårdförbundet 50 000 kr, som ersättning för tvistens lösande.

Vårdförbundet lokalt tänker sig nu också att agera för ambulansstationerna i City och Solna där Aisab infört modellen med tidsaldon. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida