Ambulanssjuksköterskor känner sig snuvade på semester

Ett 40-tal ambulanssjuksköterskor vid Sirius Humanum AB i Skåne har fått en obehaglig överraskning inför sommarsemestern. En bock i anställningskontraktet gör att de mister den avtalade extravecka som enligt kollektivavtalet annars faller ut för dem som fyller 40 år.

– Det går att förhandla bort extradagarna mot ett annat värde, till exempel högre lön, men det har man inte gjort. Det Sirius har börjat med är att förbocka på anställningsbevisen att arbetstagaren godkänner 25 dagars semester, säger Vårdförbundets förtroendevalda Rickard Uppenberg.

Många har protesterat

Sju av de 40 ambulanssjuksköterskorna som har skrivit på förbockade anställningsbevis är direkt drabbade, för de andra har bocken än så länge ingen praktisk betydelse eftersom de är inte har fyllt 40 år.

Efter diskussioner med facket backade arbetsgivaren i några fall, men hävdade i andra fall att medarbetaren har fått veta vad det innebär.

Ord står mot ord. Rickard Uppenberg hävdar att de flesta sjuksköterskorna inte har haft någon dialog med arbetsgivaren om dett.  Det är först nu när semestrarna närmar sig som sjuksköterskorna har fått klart för sig vad de skrev på. 

– Många har protesterat, det skulle de inte ha gjort om det var kommunicerat. Om arbetsgivaren säger ”du får en bra lön i kompensation” då är det kommunicerat, säger Rickard Uppenberg.

Har ni bättre lön än andra, så det kan vara underförstått?

– Nej, det har vi inte. Det mest beklagliga är att vi en gång i tiden sålde bort en del av lönen mot lönetrappan.

Några tänker sluta

Eftersom medarbetarna har skrivit på anställningsbevisen är arbetsgivarens agerande inget brott mot kollektivavtalet.

– Men förtroendet naggas i kanten när arbetsgivare beter sig så här. Vi anser inte att det är god följsamhet till kollektivavtalet. Arbetsgivare som hela tiden letar kryphål och försöker mörka med sådant som är dåligt leder till mer misstänksamma medarbetare som måste vara på sin vakt hela tiden. Några har sagt att de tänker sluta om det inte rättas till.

Sirius Humanum AB bedriver ambulanssjukvård på entreprenad i Stockholms och Östergötlands län och i Region Skåne, med totalt omkring 400 ambulanssjuksköterskor. Vårdförbundet har 250 medlemmar, 168 av dem arbetar i Skåne. 

Vårdfokus har utan resultat sökt affärsområdeschefen Karl Dingertz för en kommentar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida