Arbetsgrupperna igång om arbetstiderna i ambulansen

Vårdföretagarna, som företräder privata vårdgivare, har startat arbetsgrupper med såväl Vårdförbundet som Kommunal i syfte att se över arbetstiderna inom ambulanssjukvården. Men resultatet lär dröja.

Arbetsgrupperna är en del av den senaste avtalsuppgörelsen då facken och arbetsgivarna inte kunde komma överens om arbetstiderna. För att kunna sluta ett avtal enades parterna om att lyfta ut arbetstidsfrågan och låta de diskussionerna fortsätta i arbetsgrupper.

I tisdags hade Vårdförbundet en första träff med Vårdföretagarna. Vårdförbundets utgångspunkt är säker vård och ett hälsosamt arbetsliv, Vårdföretagarna vill ha en så flexibel arbetstid som möjligt.

– Arbetsgruppen har kommit i gång. Vi har en grovskiss för inledningen till arbetet men det kommer att ta tid innan det är klart, säger Vårdförbundets förbundsombudsman Oskar Falk.

Först behövs en kartläggning av hur medlemmarna jobbar i dag. Vad finns det till exempel för regionala skillnader? Jobbar medlemmar flera dygn i sträck på vissa håll, kan de sova under jourpassen eller blir de ständigt väckta? Sen ska samtalen också samordnas med de som arbetsgivaren för med Kommunal.

– De har en liknande arbetsgrupp men har fört in fler frågor än vi. Arbetsgivaren vill inte ha två olika avtal utan strävar efter att få innehållet så lika som möjligt i grupperna och kommer troligtvis föra samtalen parallellt , säger Oskar Falk.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida