nytt arbetstidsavtal

Avtal klart om bättre villkor för nattarbete

Avtal klart om bättre villkor för nattarbete
Trötta men nöjda avtalparter. Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, Heléne Fritzon, ordförande SKL:s förhandlingsdelegation, Stefan Jutterdal, ordförande Fysioterapeuterna.

I natt tecknade Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting, SKL, ett nytt centralt avtal som ska ge mer återhämtning och vila för alla medlemmar som jobbar natt. Så här mycket sänks din arbetstid. ARTIKELN UPPDATERAD 14:05.

Avtalet sänker arbetstiden både för de som jobbar på rotationsscheman och för de som jobbar enbart natt.

För den som arbetar omväxlande dag, kväll, natt förkortas arbetstiden mer ju fler nätter man arbetar.

  • Den som arbetar 20 procent natt eller mer får en veckoarbetstid på 36,20 timmar.
  • Den som arbetar 30 procent natt eller mer får en veckoarbetstid på 34,20 timmar.
  • 20 procent natt motsvarar 3 nätter (10-timmarspass) under fyra veckor.
  • 30 procent natt motsvarar 5 nätter (10-timmarspass) under fyra veckor.

Går att göra bättre avtal

Eftersom det är ett centralt avtal kan det inte sägas upp hur som helst av arbetsgivaren. Möjligheten finns fortfarande att göra bättre lokala lösningar och det kommer att krävas på många arbetsplatser, särskilt inom intensivvården, poängterar Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg.

– Men nu har vi ett nytt centralt avtal som grund, som ger en arbetstidsförkortning på upp emot fyra timmar när du arbetar rotation, jämfört med dagens centrala avtal där veckoarbetstiden är 38,25, säger hon.

Även för den som arbetar ständig natt inom landsting och regioner sänks arbetstiden till 34,20 timmar. Men det gäller inte kommunanställda. Här har parterna i stället kommit överens om att utreda hur arbetstiderna fungerar i dag för kommunanställda som jobbar ständig natt och hur de kan behöva förändras.

Avtalet gäller sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor i Vårdförbundet samt Fysioterapeuternas medlemmar.

Träder i kraft 2018

De nya avtalade arbetstiderna som rör nattarbete träder i kraft först i april 2018.

– Vi tror att den tiden behövs. Arbetsgivarna kan inte bara använda de nya arbetstider och tro att alla problem är lösta. Nu gäller det att skapa hälsosamma arbetstider av det här, säger Annelie Söderberg.

Här finns en överenskommelse om att Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Vårdförbundet gemensamt ska jobba fram en bilaga till avtalet där det definieras vad hälsosamma arbetstider är, med fokus på exempelvis schemaläggning, semester och tid till reflektion. Detta ska vara klart i slutet av oktober nästa år. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida