Avtalsförhandlingarna: ”Det går för långsamt”

Att få in frågan om hälsosamma arbetstider i avtalsförhandlingarna var lättare sagt än gjort. Det konstaterar Vårdförbundets chefsförhandlare Kerstin Persson. Hon uppmanar nu förtroendevalda och övriga medlemmar att lyfta arbetstidsfrågan på hemmaplan för att öka trycket på Sveriges kommuner och landsting.

Hälsosamma arbetstider, framför allt för dem som arbetar natt, är Vårdförbundets hetaste fråga i de pågående avtalsförhandlingarna. Men från arbetsgivarhåll är intresset svalt, berättar Kerstin Persson.

Vårdförbundet vill ha centrala regleringar när det gäller arbetstider för medlemmar som jobbar skift. Men landstingen, regionerna och  kommunerna som ger arbetsgivarorganisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting, mandat att förhandla, verkar mer intresserade av lokala överenskommelser.

Lyft frågan lokalt

Nu måste vi alla försöka ta ett grepp om frågan lokalt och påverka de lokala arbetsgivarna. Vad vill de egentligen i den här frågan? säger Kerstin Persson.

 

Är avtalsförhandlingarna rätt forum för att försöka lösa problemet med ohälsosamma arbetstider i vården?

Det är möjligt att det inte är det. Men på något sätt måste vi komma vidare med det här. Vi kan inte bara släppa arbetstidsfrågan.

 

Det Vårdförbundet ytterst vill är att skapa ett helt nytt regelverk för arbetstider som är bättre anpassat till sjukvårdens verklighet, men det är ett omfattande projekt.

Nu är det bara en månad kvar tills det gamla avtalet går ut. Förhandlingarna fortsätter. Men något konkret verkar ännu inte ha kommit ut av samtalen mellan Vårdförbundet och SKL.

Vi fortsätter diskutera. Själv tycker jag att det går för långsamt, säger Kerstin Persson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida