Brott mot dygnsvilan kan bli dyrt för Region Skåne
Vårdförbundet kräver Region Skåne på två miljoner kronor i skadestånd för ständiga brott mot lagen om elva timmars dygnsvila.
Sedan det nya EU-direktivet om elva timmars dygnsvila trädde i kraft vid årsskiftet har intensivvårdsavdelningen vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö brutit mot lagen vid minst 38 tillfällen, eventuellt så många som 50, vilket fått Vårdförbundet att reagera. I en förhandlingsframställan, som har initierats av den förtroendevalde på avdelningen, krävs Region Skåne på ett skadestånd på drygt två miljoner kronor.
? De anställda får inte den tid för återhämtning som de ska ha enligt arbetstidslagen, som också är inskriven i kollektivavtalet. Om vi ser mellan fingrarna med det här är det detsamma som att säga att vi inte tycker att skyddslagstiftningen är viktig för våra medlemmar, säger Anders Orinius, ombudsman vid Vårdförbundets avdelning i Skåne.
Ständig personalbrist
Mats Hansson, förtroendevald på iva, förklarar att de många brotten mot arbetstidslagen bottnar i en ständig brist på intensivvårdssjuksköterskor.
? De allra flesta fallen har berott på att någon har blivit akut sjuk och att det inte har gått att få fram någon ersättare.
Om det inte går att lösa på något annat sätt anser han att de som inte får sin dygnsvila åtminstone borde kompenseras för detta.
Får ingen kompensation
Diskussionen om vilka kompensationsregler som ska gälla vid avvikelser från kravet på elva timmars dygnsvila har sedan länge förts mellan fackförbunden och arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, utan att parterna har kommit överens.
? Sjukhusledningen i Malmö har över huvud taget inte velat ta tag i frågan, säger Anders Orinius som med skadeståndskravet vill markera hur viktigt det är att arbetsgivarna lokalt hittar konstruktiva lösningar.
Sjukhusets personalchefs, Lisbeth Hedenus, uppfattning är att sjukhuset saknar mandat att skriva avtal som avviker från kravet på elva timmars dygnsvila.
? Den typen av överenskommelser måste göras på regionnivå, säger hon.
Enligt Anders Orinius handlar det inte vem som har rätt att skriva på vad utan om att viljan att lösa problemet hittills har saknats från sjukhusets sida.
? Man kan alltid göra det lätt för sig genom att hänvisa frågan uppåt i hierarkin. Vad jag vet har de inte ens gjort några påstötningar på regionen för att få till en lösning.