Dalarna. Vårdförbundet vägrar skriva på förslag till arbetstidsavtal

Dalarna. Vårdförbundet vägrar skriva på förslag till arbetstidsavtal
Vårdförbundets ordförande i Dalarna, Kerstin Erlandsson, vill inte skriva på arbetsgivarens förslag till lokala kollektivavtal. Arkivbild: Vårdförbundet

Vårdförbundets ordförande i Dalarna är upprörd över de dåliga arbetstidsvillkor landstinget erbjuder medlemmarna.

12 november 2013

Sedan landstinget sa upp de lokala arbetstidsavtalen har känslorna varit upprörda i Dalarna. Två arbetstidsförslag har presenterats för Vårdförbundet och inget av dem har varit värt att skriva under. Nu finns inget lokalt kollektivavtal som reglerar arbetstiderna i landstinget.

– När det gäller ambulanspersonalen hänvisar arbetsgivaren till centrala allmänna bestämmelser som ger en veckoarbetstid på 38 timmar och 15 minuter. Det är alldeles för mycket för den som arbetar dygnets alla timmar. Våra medlemmar betalar med sin hälsa, säger Kerstin Erlandsson, ordförande i Dalarna.

En genusfråga

Hon ser de dåliga villkoren som en genusfråga. Arbetsgivare inom industrin kräver till exempel bara 34 timmar och 20 minuters arbetsinsats per vecka av anställda som arbetar skift.

– Arbetsgivare inom industrin skulle aldrig lägga sådana arbetstider för sina anställda som landstinget gör. Och vad är skillnaden? Att det ena är mansdominerad verksamhet och det andra är kvinnodominerad hälso- och sjukvård.

Vårdförbundet vill ha kollektivavtal som reglerar tiden både ambulanspersonalen och den övrig vårdpersonal inom landstinget, men villkoren måste vara rimliga. 38 timmar och 15 minuter för ambulansen anser Kerstin Erlandsson inte kompenserar för nattarbete.

– Det är bara en kompensation för de stora helger då personalen måste arbeta.

Kräver rast

Vårdförbundet har svarat med att kräva rast i stället för måltidsuppehåll för medlemmarna på ambulansen. Så pass långa arbetsdagar kräver rast – och går det inte att ta ut rasten ska man skriva upp övertid.

– Jag vill att arbetsgivaren tar sitt ansvar och erbjuder våra medlemmar ett bra arbetstidsavtal som gäller dygnets alla timmar. God vård förutsätter personal som mår bra, säger Kerstin Erlandsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida