Enkät: Vad skulle du göra om du fick kortare arbetstid?

4 november 2015


Jessica Larsson, 29

?Sjuksköterska på korttidsboende, Töreboda kommun ?
— Då skulle jag slippa prioritera så hårt bland alla aktiviteter och kunna lägga mer tid på träning och att umgås med vänner. Jag skulle må bättre psykiskt och fysiskt.?

— Eftersom jag är ensamstående går mycket av den lediga tiden till sonens fritidsaktiviteter och sporter, det är knappt så att jag hinner laga mat efter jobbet innan det är dags att ge sig i väg.?

— Jag skulle också kunna prestera bättre på jobbet och fortfarande ha energi kvar när arbetsdagen är slut.

 


Liselott Nilsson, 59
Barnmorska, förlossningen, Västerviks sjukhus
— Problemet ligger inte där. Lönen måste upp för förlossningsbarnmorskor. Det handlar inte om att jag vill ha kortare arbetstid. Vi är värda högre lön.

— Vi är ständigt underbemannade. Jag jobbar nästan alla helger och 5-6 nätter i månaden. Det är för dålig ersättning för att pressa sig så hårt. En lön på 33 000 kronor i månaden efter snart 40 år i yrket, det räcker inte.

 

Ulrica Stjernström
Ulrica Stjernström, 37
Röntgensjuksköterska, Köpings lasarett
— Då skulle jag vara mer med mina barn. Nu lämnar jag dem tidigt på morgonen och hämtar ganska sent på dagen. Det skulle vara skönt med kortare skoldagar för dem och att vi fick mer tid tillsammans.

— Jag skulle pyssla lite mer hemma. Tapetsering och att lägga nya golv är några mindre renoveringsprojekt som jag har velat göra ett tag. Och så skulle jag baka, det tycker jag mycket om.

 

Mattias Svensson
Mattias Svensson, 27
Biomedicinsk analytiker, klin kem, Karlshamns lasarett
— Jag skulle åka hem och hälsa på mina vänner och min mamma och pappa i Jönköping lite oftare.

— Kanske skulle jag känna mig piggare när jag väl är ledig. Ibland känner jag mig lite trött och oinspirerad, framför allt efter att ha jobbat kväll eller natt. Men för det mesta är det inga problem. Jag trivs rätt så bra med de arbets­tider jag har.
— Jag har jobbat enbart dag tidigare, men jag tycker nog bättre om att arbeta som jag gör nu, med blandad dag-, natt- och kvällstjänstgöring. Fördelen är att jag ibland är ledig mitt på dagen, vilket underlättar om jag har något ärende på stan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida