Förslag om förlängd arbetstid hindrade löneuppgörelse i Sörmland

Förslag om förlängd arbetstid hindrade löneuppgörelse i Sörmland
– Våra medlemmar bidrar oerhört mycket, mer än vad de många gånger orkar, säger Vårdförbundets ordförande i Sörmland, Ulla Jordan.

Efter gårdagens löneförhandling mellan landstinget Sörmland och Vårdförbundet tackade facket nej till arbetsgivarens förslag. Anledningen är att landstinget vill slopa den arbetstidsförkortning som funnits i länet sedan 1997.

21 februari 2013

De lokala löneförhandlingarna mellan Vårdförbundet och landstinget Sörmland stötte i går på patrull. Detta efter att Vårdförbundet sagt nej till landstingets förslag som bland annat innebär en höjning av grundlönen med 1 500 kronor, samt ytterligare 800 kronor för de heltidsanställda som går på blandat dag-, kvälls- och helgschema.

Vill upp till 38,25 timmar

Men i paketet ingår också att ta bort den arbetstidsförkortning som funnits inom länet sedan 1997 och som innebär 37-timmarsveckor. I stället vill arbetsgivaren att sjuksköterskorna ska gå upp till grundavtalets nivå på 38,25 timmar i veckan. Det är ett krav som Vårdförbundet säger blankt nej till.

– Våra medlemmar bidrar oerhört mycket, mer än vad de många gånger orkar. Då kan inte vi gå med på att de ska arbeta mer, säger Vårdförbundet Sörmlands ordförande Ulla Jordan till Vårdfokus.

Dessutom pågår det centrala diskussioner mellan Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Vårdförbundet om arbetstider.

– Därför vill vi inte ge oss in i den frågan. Det vet också landstingstyrelsen om, säger hon.

I arbetsgivarens förslag ingår även en pott på tio miljoner kronor som ska gå till individuell lönesättning för specialistutbildade. Ulla Jordan, medger att förslaget är generöst på vissa punkter. Samtidigt har Vårdförbundet länge påpekat behovet av att ändra på lönestrukturen i länet.

– Redan för två år sedan var vi ute och ställde krav på förändringar. I dag ser vi konsekvenserna i och med att man tvingas stänga vårdplatser på grund av personalbrist. Nu kom de med ett generöst bud vilket är bra, då vet vi att det finns pengar. Men de ska användas efter hur vårt rådande tidavtal är konstruerat, säger hon.

Arbetsgivaren: En kraftfull satsning

Arbetsgivaren är oförstående till Vårdförbundets hållning. Enligt dem är förslaget tilltaget.

– Vi har pengar avsatta för strategiska satsningar på personalen och nu ville vi verkligen göra en kraftfull satsning på sjuksköterskor. Både för att få behålla dem vi har och för att kunna rekrytera fler och vara en attraktiv arbetsgivare. Men vi fick ett snabbt och tydligt nej från Vårdförbundet, säger landstingsdirektören Helena Söderqvist och personaldirektören Solveig Lampe till Katrineholms-Kuriren.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida