Förtroendevald varnar: ”Sök inte jobb på Akademiska!”

Förtroendevald varnar: ”Sök inte jobb på Akademiska!”
Ivan Gosijer, Vårdförbundets förtroendevalda på centraloperation, befarar massflykt från sjukhuset när de nya arbetstiderna börjar gälla. Foto: Privat

De nya arbetstiderna är så usla att Vårdförbundets Ivan Gosijer avråder sjuksköterskor från att söka jobb på Akademiska sjukhuset. "Det är många som säger samma sak som jag. Nu får det banne mig vara nog", säger han. Men ansvarig chef tillbakavisar och hävdar att både patienter och personal tjänar på de nya arbetstiderna. Uppdaterad 15.55.

Den 1 februari sker en omorganisation på hela Akademiska sjukhuset som bland annat innebär att arbetstiderna förändras. Ivan Gosijer är förtroendevald på centraloperation där det nya schemat börjar gälla redan på måndag och han tycker att försämringen är så stor att han nu går ut och avråder resten av sjuksköterskekåren från att söka jobb på Akademiska.

– De här arbetstiderna är helt horribla, säger han.

Det nya schemat som ska gälla på hela sjukhuset innehåller fler och kortare turer och fler arbetspass. Det innebär att man måste arbeta fler pass i veckan för att få ihop en heltid och enligt Ivan Gosijer motsvarar det en extra arbetsmånad per år.

Han befarar nu en massflykt från Akademiska, särskilt bland unga människor som inte har familj eller huslån att tänka på. Ivan Gosijer tror också att det blir fler sjukskrivningar och att personal söker andra arbetsuppgifter.

– Det här schemat är absolut inte förenligt med ett privatliv och det blir en extrem press på oss på golvet, säger han.

Fel väg att gå

Akademiska ska spara 220 miljoner kronor och har en övertalighet på 325 personer. Ivan Gosijer anser att man gör sig av med folk och lassar över deras insatser på dem som blir kvar och anser att det är fel väg att gå.

– Visst förstår jag att vi har sparkrav, men politikerna måste tänka om. Det finns en smärtgräns och det är kanske dags att höja skatten. De vill ha vård av Rolls Royce–karaktär men vill inte betala mer än för en sliten Volvo. Det går inte ihop, säger han.

Verksamhetschefen tillbakavisar kritiken

Rainer Dörenberg, verksamhetschef centraloperation, menar att både personal och patienter tjänar på att arbetspassen blir kortare. Förut fick man problem på eftermiddagarna när personal började gå hem. Han har jämfört antalet pass förra året med de som nu ska börja gälla och uppger att man inte ens kommer upp i fem pass i veckan.

– Enstaka personer kommer upp i sex pass, men då har de å andra sidan ledigt tre till fyra dagar veckan innan eller veckan efter, säger Rainer Dörenberg.

Han är förvånad över kritiken och tycker att den kontraproduktiv.

– Jag känner Ivan Gosijer väl och tycker det är väldigt synd att han avråder andra från att jobba här. Det här är en bra arbetsplats och tittar man på siffrorna så är det nya schemat inte så hemskt.

Vårdfokus har även sökt sjukhusdirektör Lennart Persson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida