Hässleholm. Hot om stopp
för övertid tog skruv

Personalen på operation blev slutkörd. Efter att skyddsombuden hotade med övertidsstopp har ett bemanningsföretag kontaktats.

ANMÄLAN. På operationsavdelningen vid Hässleholms sjukhus visste personalen aldrig hur dags de skulle kunna gå hem. Deras scheman kunde sällan hållas efter de besparingar som hade gjorts. 
— Bara i mars hade våra medlemmar på operation 80 timmars övertid. Merparten av den tiden hade anestesisjuksköterskorna, konstaterar Vårdförbundets huvudskyddsombud vid sjukhuset, Monica Stjärneblad.

Vårdförbundets och Kommunals skyddsombud på operationsavdelningen gjorde först en anmälan till arbetsgivaren och Arbetsmiljöverket. Om de inte fick ett godtagbart svar från arbetsgivaren inom tre dagar skulle allt övertidsarbete stoppas. De fick ett svar och är ganska nöjda med de långsiktiga åtgärder som presenterades. Arbetsgivaren har till exempel kontaktat ett bemanningsföretag, något som enligt Monica Stjärneblad inte har hänt förut.

— Det kommer inte att räcka för att lösa bemanningen alla dagar, och kortsiktigt finns det fortfarande en del frågetecken. Dem ska skyddsombuden på operation försöka lösa i dialog med arbetsgivaren. Nu är ett steg taget, och det är bra, fast det är tråkigt att det krävdes en anmälan, anser Monica Stjärneblad.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida