Heltid för alla som vill i Halland

Heltid för alla som vill i Halland
Foto: Colourbox (arkivbild)

I år erbjuds alla deltidsanställda i nya Region Halland arbete på heltid. Men villkoren för nattarbetare och pendling mellan olika arbetsplatser är fortfarande två stora frågetecken.

11 januari 2011

För nyanställda gäller Region Hallands nya policy redan från årsskiftet, vilket syns i platsannonserna på regionens hemsida. Här söks bland annat röntgensjuksköterskor till Varberg och en biomedicinsk analytiker till Halmstad. Och alla tjänster är på heltid. 

Hur heltidserbjudandena kommer att se ut för redan anställda ska regionen informera om i mars.

– Vi har många medlemmar som jobbar ofrivilligt deltid och är jättepositiva till heltidserbjudandet, säger Gunnel Persson, ordförande för Vårdförbundet i Halland, och berättar hur hon överraskades av politikernas beslut.

Vi häpnade allihop

Efter att ha drivit frågan om rätten till heltid tillsammans med flera andra fackförbund under många år fick hon under ett landstingsfullmäktige i våras plötsligt se S och M skaka hand på att detta nu skulle bli verklighet. 

– Vi häpnade allihop.

Förutom att glädjas fokuserar Vårdförbundet i Halland nu på två stora frågetecken för medlemmarna. I regionpolitikernas beslut ingår det att erbjudandena om heltid kan gälla tjänster fördelade på olika arbetsplatser. Frågan är hur det här kommer att slå mot enskilda medarbetare. En annat stort frågetecken är hur det ska bli för nattarbetare och hur deras heltidstjänster ska se ut.

– Vi kommer att jobba för att det ska bli rimliga arbetsvillkor för alla, säger Gunnel Persson.

Chansen kommer igen

I dag jobbar ungefär 40 procent av Region Hallands 2400 sjuksköterskor, röntgensjuksköterskornas, barnmorskor och biomedicinsk analytiker deltid. Hur många som kommmer att nappa på erbjudandet om heltid är oklart. Frågan har ställts i en medarbetarenkät som just nu är under bearbetning. 

Det var 11 år sedan landstingsanställda i Halland senast fick ett liknande erbjudande om att gå upp till heltid. Lika länge kommer det inte att dröja igen. 

Deltidsanställda som tackar nej i år får en ny chans redan nästa år. Sedan ska erbjudandet fortsätta att upprepas.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida