I Skåne får personalen inte fritt önska semester

Många av Vårdförbundets medlemmar i Skåne måste välja mellan fastslagna semesterperioder. Förbundet kräver nu skadestånd från flera sjukhus.

Enligt kollektivavtalet ska varje arbetstagare fritt få ha önskemål om sin semestertid.

För att förenkla processen och försäkra sig om att ha tillräckligt med personal under sommarmånaderna har det blivit allt vanligare att arbetsgivaren i stället delar in sommaren i olika semesterperioder. En period kan vara i juni och en i juli. Att önska sig en vecka i juni och tre i juli är då inte möjligt. Inte heller att samlat ta ut sex veckor mitt i sommaren.

? Det har blivit en praxis som personalen själva inte har orkat ta tag i. Men vi vet att många är sura och har därför begärt överläggningar med regionen och yrkat på skadestånd, säger Anders Orinius, ombudsman vid Vårdförbundets avdelning i Skåne.

? Av de förvaltningar som jag hittills har varit i kontakt med har de sagt att alla har fått önska fritt, säger Lena Olsson, förhandlare för Region Skåne.
Uppenbarligen har hon inte talat med alla eller så har hon fått fel information.

På exempelvis neurokirurgens operationsavdelning i Lund måste semestern antingen tas ut mellan veckorna 25 och 29 eller mellan 30 och 34. Några andra alternativ ges inte.

? Det är det enda sättet att få ihop det på om personalen vill ha fyra veckor sammanhängande semester, säger avdelningschefen Eva Larsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida