Iva-sjuksköterskor i Lund hotas med uppsägning

Arbetsgivaren försöker lösa bristen på nattpersonal på iva med en omorganisation där alla ska jobba både dagar och nätter.

Det har länge fattats personal på iva på Skånes universitetssjukhus i Lund nattetid, särskilt sjuksköterskor. För att lösa problemet vill arbetsgivaren organisera om så att alla medarbetare arbetar både dag- och nattpass. I dag har 21 sjuksköterskor rena dagtjänster och 2 rena nattjänster.

– De vill inte arbeta blandat men i möten med arbetgivaren i går fick de veta att om de inte går med på det blir de uppsagda, berättar Janet Parmvi, ombudsman på Vårdförbundet i Skåne.

Hon säger att det företrädesvis handlar om medarbetare i övre medelåldern med lång erfarenhet och hög kompetens inom sin specialitet. Sjuksköterskor som varit lojala i ett långt yrkesliv.

Sjuksköterskornas kollektivavtal om arbetstider är uppsagt för omreglering men förlängt året ut för att man under tiden ska hitta en bra lösning.

– Så i princip är vi i en pågående förhandling. Men i stället för att skapa ett bra kollektivavtal som gör iva till en attraktiv arbetsplats väljer arbetsgivaren att lösa problemet med nattbemanningen genom att skapa ett nytt, säger Janet Parmvi.

Vårdförbundets ambition är att få fram ett attraktivt arbetstidsavtal som gör det möjligt att arbeta dygnets alla timmar och som skulle kunna locka sjuksköterskor till iva.

– Det finns andra arbetstidsavtal på sjukhuset som har bättre villkor och sjuksköterskorna söker sig förstås hellre dit. Vi har begärt förhandling om de konsekvenser arbetsgivarens strategi innebär. Vi har inte fått någon tid än, men det brådskar, säger Janet Parmvi.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida