Massuppsägningar fick Falck att backa från impopulärt förslag om jourtid

Massuppsägningar fick Falck att backa från impopulärt förslag om jourtid
Huvudskyddsombudet Rickard Uppenberg ser arbetsgivarens förslag som en delseger. Foto: Lasse Bengtsson.

Missnöjet har sjudit bland ambulanssjuksköterskorna i Skåne. Falck ambulans krävde jourtjänstgöring som skulle innebära en extra arbetsdag i veckan. Av de 74 sjuksköterskor som berördes sa 24 upp sig. Nu har arbetsgivaren backat.

18 april 2013

Vårdförbundets huvudskyddsombud på ambulansen i Skåne, Rickard Uppenberg, ser det som en delseger.

– Arbetsgivaren har gått med på att ta bort de sju timmarnas jour som skulle bli verklighet i maj. Om förslaget hade gått igenom skulle det ha inneburit en extra arbetsdag i veckan. Dessutom till en väldigt låg ersättning, säger han.

Nu har arbetsgivaren gått med på att ta bort jouren helt och hållet på stationerna i Lund och Landskrona. Det är ingen total seger eftersom de små stationerna i Eslöv, Hörby, Ystad och Sjöbo fortfarande ska ha viss jourtid. Den har minskats från sju timmar till fyra, men målet, enligt Rickard Uppenberg, är att den ska försvinna helt även där.

Ändrade sig efter uppsägningar

Att arbetsgivaren har ändrat sig beror på massuppsägningarna som har strömmat in. Och som hotade att fortsätta.

– Arbetsgivaren insåg helt enkelt att det inte skulle fungera. Särskilt inte nu när sommar och semestrar närmar sig.

16 ambulanssjuksköterskor har redan hunnit sluta. Rickard Uppenberg tror att de är förlorade eftersom de har fått nya jobb – till exempel på akuten i Lund.

– Det är positivt att företaget har backat från sitt förslag, men nu fortsätter förhandlingarna för att få bort resterande jourtimmar på de små stationerna, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida