Medlemmarnas frustration är förståelig, tycker fackordförande

Medlemmarnas frustration är förståelig, tycker fackordförande
Patrizia Bjerkegren, ordförande för Vårdförbundet i Östergötland, förstår medlemmarnas frustration över löner och arbetsvillkor.

Patrizia Bjerkegren, ordförande i Vårdförbundet i Östergötland, förstår medlemmarnas frustration vad gäller löner och arbetsvillkor. Men ­det blir bakvänt om man sparkar på dem som slåss för medlemmarnas rättigheter. Vänd ilskan mot arbetsgivaren i stället, föreslår hon.

Sjuksköterskornas arbetssituation har fått stor uppmärksamhet i medierna den här veckan. Det var sjuksköterskorna på akuten på Universitetssjukhuset i Linköping som satte ner foten när en läkare under julhelgen fick betalt för 55 timmars arbete när han bara jobbade 11 timmar. Sjuksköterskorna menade att arbetsgivaren borde ge även dem extra kompensation när de ställde upp och jobbade en storhelg med kort varsel.

– Olika yrkesgrupper bemöts olika och det gör mig arg. Det är oskäligt. Arbetsgivaren värderar inte sjuksköterskornas kunskap trots att alla vet att den är avgörande för att en vård ska kunna bedrivas. Det är ett hån med en ingångslön på 21 000 kronor och att gå i pension med 25 000 kronor, säger Patrizia Bjerkegren.

Ska träffa politikerna

Ansvaret delas av politikerna som inte ger mer pengar till vården och verksamheterna som inte budgeterar för en högre värdering av Vårdförbundets medlemmar, menar hon. Vårdförbundet i Östergötland ska träffa landstingets politiker för att prata om arbetsvillkor och löner.

– De måste ta sitt ansvar.

På Vårdfokus webb finns många kommentarer under artiklarna i ämnet. Två av dem ser ut så här:

”Ytterligare ett exempel på hur fantastiskt dåligt arbete Vårdförbundet bedriver i lönefrågan.”

”Vårdförbundet kommer hota med sina små myggmuskler som ingen kommer bry sig om.”

Patrizia Bjerkegren har läst och reagerat.

Lyfter fram sjuksköterskorna på akuten

– Jag blir upprörd samtidigt som jag förstår medlemmarnas frustration. Det är oacceptabelt att medlemmarna värderas så lågt och att de blir sjuka eller tvingas till deltidsarbete på grund av sina arbetstider. Men ­det blir bakvänt om man sparkar på dem som slåss för våra rättigheter. Vänd ilskan mot arbetsgivaren i stället, säger hon och lyfter fram sjuksköterskorna på akuten i Linköping.

Att frågan om arbetsvillkor fått så stort genomslag är deras förtjänst, menar hon.

– De har gjort ett fantastiskt jobb. Kan vi få sådan aktivitet på fler arbetsplatser kan det börja hända grejer.

”Tar hela tiden små steg framåt”

Hon håller inte med om att Vårdförbundet har misslyckats, däremot menar hon att fackligt arbete är långsiktigt och att resultat uppnås på sikt.

– Vi är definitivt inte nöjda men vi tar hela tiden små steg framåt. Vi jobbar för en värderingsförändring av yrket och att våra medlemmar ska få bättre lön och arbetstider, då ökar också förutsättningarna för en säker vård, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida