Moras barnmorskor tvingas pendla till Falun

Drygt 6 000 kronor blir ersättningen för de barnmorskor och sjuksköterskor som i sommar tvingas arbeta i Falun då Mora bb stänger nio veckor.

– Mentalt har det varit en otroligt kostsam process för samtliga här. Det är aldrig kul att göra något under tvång, säger Marita Robelin, Vårdförbundets förtroendevalda på kvinnokliniken i Mora.

Det var på ett extrasammanträde i slutet av januari som landstingsstyrelsen i Dalarna beslutade att stänga Mora bb i sommar. Orsaken var brist på läkare i Mora och brist på barnmorskor i Falun.

Drygt 6 000 i kompensation 

Vårdförbundet hade då i samverkansmöten förgäves föreslagit andra lösningar, som att läkarna kunde pendla från Falun till Mora, eller att Falu-mammor kunde skickas till Mora.

Mellan februari och april pågick förhandlingarna om villkoren för dem som tvingades pendla från Mora. Totalt rör det sig om 18 barnmorskor och två sjuksköterskor som får arbetspendla till Falun i fem veckor var. Som kompensation får de 6 000 kronor extra i månaden räknat på heltidstjänstgöring.

Övernattningslägenhet i Falun

Av den tid pendlingsresorna tar räknas en timme i var riktning som arbetstid, landstinget står för busskort och leasingbil, och barnmorskor och sjuksköterskor disponerar en övernattningslägenhet i Falun. Det är tänkt att de ska arbeta sent kvällspass ena dagen och tidigt pass dagen därpå, med övernattning i Falun. På de två arbetspassen får de alltså ta ut två timmar för restid. 

– Vi är inte nöjda. Vi kommer att vara borta hemifrån en hel del under de veckor vi arbetar i Falun och hade hellre avstått från pengarna, hävdar Marita Robelin.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida