Nattavtal brännhet fråga för Dalarnas nya ordförande

Nattavtal brännhet fråga för Dalarnas nya ordförande
Kerstin Erlandsson.

— Det känns jättespännande att nu få arbeta med fackliga frågor på heltid. Det säger Kerstin Erlandsson, nyvald avdelningsordförande för Vårdförbundet Dalarna.

Kerstin är anestesisköterska på Falu lasarett och trivs bra på sitt arbete. Men nu får hon säga adjö till sjukhuset ett tag för att istället ta tag i ordförandeklubban.

– Det är lite blandade känslor, men mest känns det roligt och spännande och helt nytt!

Kerstin är en entusiastisk och engagerad person som ser många viktiga frågor att driva framöver. Men mest aktuellt är nattavtalet. Efter att ha haft ett ganska generöst nattavtal så lyckades landstinget vid årsskiftet få igenom ett sämre avtal, som innebär en mindre arbetstidsförkortning vid nattarbete än tidigare.

– Det kommer att bli problem på vissa kliniker, framför allt där man har stort personalbehov dygnet runt som till exempel iva och förlossningen. De som jobbar mycket natt kommer att känna av att det blir fler timmar, säger Kerstin Erlandsson.

Beroende på schemaläggningen så träder det nya nattavtalet i kraft successivt under våren och Kerstin tror att många kommer att protestera när de märker hur mycket mer de nu ska arbeta.

– Det är en brännhet fråga som inte alls är avslutad i och med att avtalet skrevs.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida