Nattsjuksköterskor går i protest mot uppsagt arbetstidsavtal

Var tredje nattsjuksköterska på Vrinnevisjukhusets medicinklinik har sagt upp sig sedan landstinget har rivit upp deras arbetstidsavtal.

I början av 2000-talet rådde det en skriande brist på nattsjuksköterskor. Det var därför 26-timmarsvecka med bibehållen heltidslön infördes.

Kampanjen lyckades; det gick lätt att rekrytera sjuksköterskor till natten. Men nu vill landstingsledningen spara pengar och kräver att nattsjuksköterskorna ska arbeta 34 timmar i veckan. De som väljer att gå ner i tid kan förlora uppemot 70 000 kronor per år.

Krismöte

Personalavdelningen och medicinklinikens ledning har haft krismöte i dag för att diskutera hur man ska förmå dem som ännu inte sagt upp sig att stanna kvar. Något förslag finns inte ännu, men man har bland annat diskuterat en löneförhöjning.

– De som har sagt upp sig är attraktiv personal som har lätt att få andra jobb, säger verksamhetschefen Anders Danielsson till Östnytt. Vi kommer säkert inte att ha lika lätt att fylla upp luckorna. Om inte personalbristen blivit löst till sommaren, hotas klinikens semestrar.

Redan i höstas varnade medicinkliniken i sina konsekvensanalyser för att sjuksköterskorna skulle säga upp sig. Nu har åtta av de 27 gjort det.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida