Nu ska kompberget i Dalarna bort

Nu ska kompberget i Dalarna bort
Kompberget på över 100 miljoner i dalarna ska bort. Foto: Colourbox

Ungefär 5 000 timmars innestående kompledighet. Det har en sjuksköterska och en läkare i Dalarna samlat på sig. Det motsvarar närmare tre års heltidsarbete. Men nu ska landstinget kapa kompberget.

27 augusti 2010

100 miljoner kronor. Så mycket komp, omräknat i pengar, har de anställda inom sjukvården i Dalarna samlat på sig. Mest har en ambulanssjuksköterska och en förlossningsläkare skrapat ihop – ungefär 5 000 timmar vardera.

Det beror på att det i dag inte finns några regler för hur länge man får spara komp. Men det ska det bli ändring på.

– Ja, vi har fått en beställning från politiken att det inte ska vara möjligt att bygga upp sådana här kompberg, bekräftar Robert Karlsson, personalchef inom länssjukvården i Dalarna.

Regleras varje år

Landstingsstyrelsens ordförande Ingalill Persson (S) står för beställningen:

– Det ska inte vara möjligt att bygga upp dessa kompberg längre, utan övertiden ska regleras varje år, säger hon till Dalarnas Tidningar.

Den allra största delen av kompberget tillhör läkarkåren – Robert Karlsson uppskattar deras andel till omkring 80 procent. Återstoden delar sjuksköterskor och en del andra yrkesgrupper på.

Under lupp i flera år

Vårdförbundets ordförande i Dalarna Kerstin Erlandsson säger att övertidsberget ”har varit under lupp” i flera år nu. Hon bekräftar bilden att det främst är en företeelse som främst gäller läkarkåren.

– De har mest att tjäna på att vänta med att ta ut intjänat komp. Om de gör så får de ut sin kompersättning i ett högre löneläge än när de tjänade in den, säger hon.

Facket ska säga sitt

Under de närmaste två åren ska kompberget avvecklas. Så vill i alla fall politikerna ha det. Robert Karlsson är inte säker på att tidsramen kan hållas. Han vet inte heller hur de nya reglerna för komptiden ska se ut, hur mycket man till exempel ska kunna ta med sig över årsskiftet.

– Vi ska ju förhandla med de fackliga organisationerna om hur det här ska gå till. Det kan nog också ta tre år innan berget är avvecklat, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida