Nya semesterregler upprör
Sommaren blir längre i Trollhättan och Uddevalla i år. Det kan låta positivt men handlar om att semesterperioden förlängs för de anställda på sjukhusen, vilket upprör Vårdförbundet.
Ledningen för Nu-sjukvården, Näl, i Trollhättan och Uddevalla sjukhus samt lokalsjukhusen i Lysekil, Strömstad och Dalsland har bestämt att de anställdas sommarsemestrar ska läggas ut under en längre period i år, under tolv veckor istället för tio.
Argumentet som förs fram från arbetsgivarhåll är att tilltaget krävs för att klara bemanningen, eftersom det finns en risk att det blir brist på vikarier. Sjukhusdirektören Lars Helldin säger till lokaltidningen Ttela att situationen kommer att förbättras både för personalen och patienterna med fler ordinarie på plats.
Men Heide Gårdlind Mellgren, vice ordförande för Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland, är kritisk till de nya semesterreglerna. Att få tag på vikarier handlar om att planera och rekrytera i tid, säger hon till Vårdfokus. Hon ser ingen vinst med den förlängda semesterperioden, varken för medlemmarna eller för verksamheten.
– Man minskar inte trycket. Jag skulle säga att man förlänger pinan istället.
Någon måste ju jobba även i semestertider. Hur önskar ni att sjukhusen bemannas i sommar?
– Jag skulle vilja att cheferna hade mandat att lägga semestern i samråd med de anställda som det gäller. Det här är detaljstyrning, det kan inte se likadant ut överallt eftersom verksamheterna är olika.