Ob-ersättningen höjs i september

Ob-ersättningen höjs i september
Den som arbetar obekväm arbetstid får en höjning av ersättningen den 1 september. Höjningen är ungefär lika stor som tidigare år. Arkivbild: Ulf Huett

Vårdförbundet har skrivit på den del i allmänna bestämmelser som gäller nya ersättningsnivåer för obekväm arbetstid. Från den 1 september höjs ersättningen med 2,6 procent.

19 juni 2012

Kampen för att få ett nytt centralt arbetstidsavtal anpassat till vård och omsorg fortsätter. Men i fredags skrev Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro, på den del i de allmänna bestämmelserna som handlar om ersättning vid jour, beredskap och obekväm arbetstid.

– Vi har inte fått vara med och förhandla fram de nya ersättningsnivåerna och vi tycker inte att de är tillräckliga. Men jag skrev på för att våra medlemmar ska omfattas av den lilla, men ändå, höjningen det innebär. Men som sagt: Vi är inte nöjda och vi har lämnat in ett annat yrkande, säger Sineva Ribeiro.

Som Vårdfokus tidigare har berättat vill Vårdförbundet att medlemmarnas arbetstider ska regleras i ett nytt centralt arbetstidsavtal anpassat för vård och omsorg. För att understödja den kampen skriver för närvarande ingen av förbundets avdelningar under lokala arbetstidsavtal. Nackdelen med dem är att de kan sägas upp ensidigt och med kort varsel av arbetsgivaren – vilket nu senast har skett i Skåne (se länkar till höger om artikeln).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida