ÖSTERGÖTLAND. »Ta tillbaka arbetstidsmodellerna«

Vårdförbundet i Östergötland vill ha tillbaka slopade arbetstidsmodeller, eller att medlemmarna kompenseras ekonomiskt — med upp till 7 700 kronor i månaden.?

Var tredje nattsjuksköterska på medicinkliniken i Norrköping har sagt upp sig på grund av det slopade natt­avtalet. De får välja: gå upp i arbetstid eller sänk lönen, med tusentals kronor.?

Men fler arbetstidsmodeller försvann den 1 februari. På akuten i Linköping hade man tidigare den så kallade 3-3-modellen – arbeta tre dagar, vara ledig tre dagar. Av sammanlagt 45 sjukskötersk­or har tre sagt upp sig, flera andra söker nya jobb och fem har gått ned i arbetstid.??

Eva Bengtsson, förtroendevald för Vårdförbundet på akuten, tvivlar på att det långsiktigt blir någon besparing för landstinget.?

– Vi har ju bara sett början ännu. På lång sikt kommer det att bli mer sjukskrivningar och svårare att locka personal, säger hon.?

På medicinska specialistkliniken i Motala tillämpades en arbetstidsmodell kallad 90/10 (arbeta 90 procent mot full lön men på en del av arbetstiden rycker du in vid behov). På en vårdavdelning var man tvungen att kalla in vikarier på ungefär vart tionde pass bara under februari.?

– Det fanns inget behov av vikarier alls tidigare – och ingen bemanningsenhet. Nu måste man anställa folk till en sådan, säger Patrizia Bjerkegren på Vårdförbundet Östergötland.??

Vårdförbundet kräver nu i första hand att arbetstidsmodellerna återinförs, i andra hand att de medlemmar som drabbats av de slopade modellerna kompenseras ekonomiskt. Enligt Vårdförbundets beräkningar förlorar medlemmarna mellan 250 och 7 700 kronor i månaden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida