Coronaviruset

Pandemitillägg på lönen i Dalarna

Pandemitillägg på lönen i Dalarna
Personal inom covidvården i Dalarna kommer få ett lönetillägg, baserat på hur mycket de jobbar. Arkivbild: Mostphotos

5 000 extra i månaden. Region Dalarna ger nu ett tillfälligt lönetillägg till medarbetare som vårdar covid-19-patienter. Samma sak sker på flera håll. Men Vårdförbundet vill hellre se högre löner — och arbetsgivare som tar hand om sin personal.

19 november 2020

– Vi är nu inne i en andra pandemivåg. Med det här initiativet vill vi tydligt stimulera regionens medarbetare som vårdar covid-19-patienter under en tuff period, säger Crister Carlsson (M), ordförande i personalutskottet i Region Dalarna, i ett pressmeddelande.

Lönetillägget på 5 000 kronor i månaden är tillfälligt. Det är medarbetare inom intensiv- och uppvakning, avdelning 54 som vårdar covidpatienter, akutvårdsavdelningen och AVA som kommer att få det extra tillskottet, som helt enkelt syftar till att få ihop tillräckligt med personal till pandemivården.

Klara bemanningen

– Region Dalarna är i ett allvarligt läge där regionens medarbetare behöver hjälpas åt för att säkerställa högsta möjliga kvalitet och patientsäkerhet. Målet är att friställa resurser för att täcka bemanningen inom verksamheter som vårdar covid-19-patienter, säger Crister Carlsson.

Kravet för att få del av tillägget är tjänstgöring på minst 50 procent av en heltid och ersättningen är proportionerlig utifrån hur mycket du jobbar. Medarbetare som jobbar extra utöver den ordinarie arbetstiden kommer också att få en extra ersättning för det, exempelvis 1 100 kronor för ett dag- eller kvällspass, enligt Region Dalarna.

Tänkt mer långsiktigt

Vårdförbundets ordförande Sineva Riberio har hört talas om liknande exempel i landet, bonusar, julklappar och annat för att uppmuntra personalen i en svår tid. Ett annat exempel är Region Östergötland, som också meddelat att de kommer att betala ut extra ersättningar till medarbetare i covid-vården.

– Vi säger inte nej till bonus, det är klart vi inte gör, men vi har tagit dialogen lokalt om att det inte är det här vi vill se. Vi vill se långsiktiga pengar som höjer lönen och livsinkomsten och pensionen, säger Sineva Ribeiro.

Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande. Foto: Lars Nyman

För bristen på personal är inte ny. Pandemin har bara gjort den ännu tydligare för allmänheten. Det är dags att arbetsgivare och politiker värderar Vårdförbundets yrkesgrupper högre, så att fler vill ta de här jobben, påpekar hon.

Orolig för hösten

Sineva Ribeiro anser också att vårdens arbetsgivare hittills varit katastrofalt dåliga på att ta hand om sin personal under pandemin och är orolig för konsekvenserna av en andra våg. 

– Hanteringen av våra medlemmar fårn arbetsgivare och politikers håll under denna pandemi – en kris i världen – kommer att gå till historien som den sämsta personalhanteringen vi sett i modern tid. Man har satt våra grupper i frontlinjen utan tillräckligt skydd. Vi ser höga sjuktal och många som sagt upp sig, och nu ökar pandemin igen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida