Protester mot avbruten semester verkar få effekt

Landstinget i Blekinge hotade med att sjuksköterskorna måste avbryta sin semester för att sommarschemat skulle gå ihop. Vårdförbundet protesterade, och nu verkar det som om arbetsgivaren tänker om.

Ordföranden för Vårdförbundets avdelning i Blekinge, Annika Wåhlin, säger att arbetsgivaren tidigare år har hotat med att införa tre semesterperioder, och ingen medarbetare vill ju ha väldigt tidig eller väldigt sen semester. Men inför den här sommaren har hotet gällt avbruten semester.

Landstinget hävdar att det är svårt att få sommarvikarier och ännu svårare verkar det vara för kommunerna. Där det brukar vara två sjuksköterskor planerar de i sommar att bara ha en. Det innebär dubbelt ansvar för den ensamma sjuksköterska som arbetar.

– Det här oroar landstinget, för om det inte finns tillräckligt med personal i kommunerna så blir det större tryck på slutenvården, säger Annika Wåhlin.

Svårt att få vikarier

Vårdförbundets förtroendevalda fick veta från oroliga medlemmar att arbetsgivarna hotat med avbruten semester eftersom det är svårt att få vikarier.

– Det är inget brott mot semesterlagen att i ett akut skede beordra en anställd att avbryta sin semester, men det är ingenting som en arbetsgivare får planera för. Och den känslan får man ju att de gör när de börjar diskutera sina planer redan i februari.

De förtroendevalda skrev insändare till lokalpressen där de varnade för att patientsäkerheten riskeras om inte sjuksköterskorna får möjlighet till sammanhållen ledighet och återhämtning. Protester har också framförts till landstingets politiker.

– De sa att det inte kände till att diskussionerna har förts, säger Annika Wåhlin.

Nu hoppas hon att protesterna mot förslaget har effekt.

– Vi har signalerat tydligt och i god tid att vi inte finner oss i det här, och det verkar som om arbetsgivaren backar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida