Sjuksköterskor hotar säga upp sig om arbetstidsavtal blir verklighet i Skåne

Sjuksköterskor hotar säga upp sig om arbetstidsavtal blir verklighet i Skåne
Thoraxintensiven vid Skånes universitetssjukhuset i Lund är en av sex avdelningar där specialistsjuksköterskor riskerar lönesänkningar på grund av det nya arbetstidsavtalet. Arkivbild: Anders Olsson

Turerna kring sjuksköterskonas uppsagda arbetstidsavtal i Region Skåne fortsätter. På måndag håller regionen och Vårdförbundet sina första förhandlingar. Men nu hotar flera av sjuksköterskorna att säga upp sig om arbetsgivarens modell blir verklighet.

16 november 2012

Nu börjar konsekvenserna av att avtalen sagts upp bli tydliga. Sjuksköterskorna på thoraxintensiven, thiva, vid Skånes universitetssjukhus, Sus, i Lund är en av sex avdelningar som fått ut extraarbetet i pengar enligt den så kallade poängmodellen. För dem innebär landstingets nuvarande förslag en lönesänkning på tio kronor i timmen. Dessutom tvingas de jobba åtta timmar mer varje månad.

Tusentals kronor mindre i plånboken

– Vi kommer inte längre kunna jobba mer för att få mer pengar. Samtidigt sänker de våra grundlöner. Det går inte ihop. Vi är specialister och är ovärderliga för verksamheten. Många av oss har jobbat här länge, flera i över 20 år, säger Giselle Martinez, sjuksköterska på thiva.

För de sjuksköterskor som arbetar mycket obekväm arbetstid kan det röra sig om så mycket som 3 000 – 6 500 kronor mindre i plånboken varje månad.

Sedan beskedet kom har oron bland personalen varit stor och flera av sjuksköterskorna har nu börjat tala om att söka andra arbeten.

– Det påverkar ekonomin och det sociala livet. Om man sänker våra löner och inför det här oflexibla avtalet kan man lika gärna jobba någon annanstans, speciellt om man pendlar vilket många gör här, säger Giselle Martinez.

Förhandlingar inleds nästa vecka 

Region Skåne har lovat att kompensera specialistsjuksköterskor som går miste om pengar. Men vilka som ersätts och i hur stor utsträckning är oklart. Frågan är en av flera punkter som ska diskuteras när region Skåne och Vårdförbundet träffas för förhandlingar på måndag.

– Jag förstår medlemmarnas vrede. Det här är att rycka mattan under fötterna på dem i en tid när arbetssituationen är väldigt tuff, sägerMats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

Han poängterar att poängmodellen i själva verket har varit väldigt lönsam för arbetsgivaren.

– För oss i Vårdförbundet är det obegripligt att man håller på så här. Det är en spariver som går bortom allt sunt förnuft, säger Mats Runsten.

Om de uppsagda avtalen

  • Den 1 juni i år sade region upp en rad lokala arbetstidsavtal vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund samt vid Helsingborgs lasarett.
  • Avtalen har varit utformade så att personalen fått ersättning i antingen tid eller pengar mot att de har ryckt in och jobbat på tider då det har varit svårt att få in folk.
  • Nu vill Region Skåne likrikta dem och i stället ersätta dem med fyra nya avtal.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida