SKÅNE: 1 500 skrev under mot arbete varannan helg

Protesterna mot helgarbete varannan vecka fortsätter. I början av oktober överlämnades 1 500 namnunderskrifter till sjukhusdirektören på Universitetssjukhuset Mas i Malmö.

29 oktober 2009

Sjuksköterskor, barnmorskor, undersköterskor och även en del läkare har skrivit på.?

– Vi har det väldigt tungt i dag. Drar man ned på personal så att vi blir färre under veckan, när verksamheten är som tyngst, blir naturligtvis patienterna lidande, sa initiativtagaren till namninsamlingen, Susanna Åsvik, undersköterska på medicinavdelning 2 på sjukhuset. ?

Det var i slutet av augusti som ledningen på sjukhuset beslutade att helgtjänstgöring varannan vecka ska införas på i princip alla avdelningar där det är möjligt. Senast den 1 december är det tänkt att de nya schemana ska börja gälla.??

En av de många sjukskötersk­or som har skrivit på protestlistan är Angelica Preigård på medicinavdelning 4, där det beslutats att sjuksköterskorna ska gå fyradagarspass varje gång de arbetar helg. ?

– Stämningen på avdelningen är inte rolig direkt. Det kommer att ta väldigt mycket av vår energi. Får vi inte återhämta oss kommer patientsäkerheten att fallera. Jag tror inte att vi orkar vara lika uppmärksamma som i dag om tempot höjs ytterligare, säger hon.?

Hittills har sjukhuset inte backat en centimeter på sitt krav om tätare helgtjänstgöring. Men Susanna Åsvik och Angelica Preigård hoppas att protestaktionerna ska få dem att tänka om. ?

Susanna berättar att när hon började i vården 1980 fick de äldsta patienterna lägga sig redan vid 14.30 på eftermiddagen, eftersom det inte fanns tillräckligt med kvällspersonal. ??

– Risken är att vi nu tvingas återgå till samma typ av vård. Men på den tiden hade vi en helt annan generation äldre som var tacksamma för all hjälp de fick. I dag ställer såväl patienterna som deras närstående helt andra krav på vården.?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida