Skåne: Övertidspengar skulle räcka till 188 heltidstjänster

Skåne: Övertidspengar skulle räcka till 188 heltidstjänster
Pia Arndorff. Foto: Anders Olsson

Övertidsersättningar och skadestånd till Vårdförbundet för brott mot arbetstidslagen kostade Region Skåne 80 miljoner kronor förra året. Pengar som hade räckt till 188 heltidstjänster.

Det är Vårdförbundet i Skåne som har gjort uträkningen som bygger på Region Skånes egna siffror. På grund av personalnedskärningar har man behövt lägga ut 78,4 miljoner kronor på övertidsersättningar till sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Dessutom har Vårdförbundet fått sammanlagt 1,2 miljoner kronor i skadestånd på grund av att arbetsgivaren inte har ansökt om dispens för arbetstagare som har arbetat mer än 200 timmar övertid per år.

Bättre arbetsmiljö och patientsäkerhet

Om Region Skåne använde de här pengarna till 188 nya heltidstjänster i stället så skulle man få bättre arbetsmiljö, utvilad personal och förbättrad patientsäkerhet utan att det kostade ett öre extra! Det skriver Pia Arndorff, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Skåne, i ett pressmeddelande.

Hon menar att det är ett gigantiskt felanvändande av skattemedel och att det kortsiktiga tänkandet med besparingar genom personalminskningar inte fungerar. Med 188 nya heltidstjänster skulle arbetsgivaren i stället ha utvilad personal som skulle ha bra förutsättningar att bedriva god och säker vård.

Många dispenser även i år

Uträkningen avser 2009, men det mesta tyder på att det ser likadant ut för 2010. Redan i maj började Vårdförbundet ta emot dispensansökningar angående medlemmar som arbetat mer än 200 övertidstimmar.

Pia Arndorff säger nu att det är viktigt att den här frågan lyfts fram i valrörelsen.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida