Sommar 2014. Vet ännu inte när de får semester
På flera håll i Norrbotten är semestrarna fortfarande inte beviljade.
Med mindre än en månad kvar till semesterperioden saknas klartecken för semestrarna på flera arbetsplatser inom sjukvården i Norrbotten. I dag samlas Vårdförbundet till möte, och diskuterar det krisläge som råder.
– Beviljade semestrar har till och med återkallats. Det är inte tillåtet enligt semesterlagen, säger Erica Ohlsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.
– Förra veckan hade arbetsgivaren ingen lösning på hur sommaren ska gå ihop, det finns ju inga sjuksköterskor att rekrytera.
Semesterlagen följs inte
Semesterlagen säger att ledighet ska godkännas senast två månader före semesterns början. Vid särskilda skäl får den beviljas senare, dock om möjligt minst en månad före ledighetens början.
– Ingen chef har sagt att jag eller mina kollegor får vår semester, säger Therese Marklund, sjuksköterska vid IVAK, Iva-akuten-ambulansen, i Piteå.
För Therese och hennes kolleger skulle det skapa ett lugn att veta.
– Cheferna säger att de strävar efter att alla ska få sin semester. Men det är inte uttalat att det är klart, även om schemat ser ut att gå ihop bara vi går in och tar extrapass för att täcka de luckor som finns.
Bemannar med andra yrkesgrupper
Ett sätt att bemanna sjukvården är att avlasta sjuksköterskorna med andra personalkategorier, enligt Mats Brännström, landstingsdirektör Norrbotten.
– Vi planerar för att undersköterskor och annan servicepersonal utför arbetsuppgifter som de kan göra. På arbetsplatser som inte kan lösa bemanningen på annat sätt kan arbetsgivaren erbjuda ersättning till den som flyttar sin semester till en annan del av året, säger Mats Brännström.
Att skjuta på semestrarna är dock att skjuta problemet framför sig. I Norrbotten har det varit reducerad verksamhet sedan i påskas.
– Vi är mitt inne i en generationsväxling, det är en genuin brist på sjuksköterskor, säger Mats Brännström.
Bemanningskostnaden skjuter i höjden
Även bemanningsföretagen har svårt att rekrytera personal, enligt Vårdförbundet. I Norrbotten ökade kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor markant det första kvartalet i år – till 2 miljoner kronor jämfört med 600 000 kronor motsvarande period i fjol.
– Det kompenseras dock av att kostnaden har minskat ungefär lika mycket på läkarsidan, där vi har lyckats rekrytera. Till stor del är det utländska läkare från framför allt de forna Öststaterna. Om det är ett sätt att hantera sjuksköterskesituationen vet jag inte. Det har vi inte diskuterat, säger Mats Brännström.