Uppsala: Vårdförbundet tar strid mot nya scheman

Uppsala: Vårdförbundet tar strid mot nya scheman
Vårdförbundet tar strid mot de nya arbetstiderna på Akademiska. "Organisationen lever redan på marginalen och nu blir det ännu tajtare", säger Annika Jonasson.

Den 1 februari ska hela Akademiska sjukhuset införa fler och kortare turer. För vissa innebär det att man måste jobba sex pass i veckan, något som Vårdförbundet inte godkänner. "Vi kommer att samla in och begära överläggningar om alla scheman", säger Annika Jonasson, Vårdförbundets avdelningsordförande i Uppsala.

14 januari 2013

Vårdfokus har tidigare rapporterat om de nya arbetstiderna som börjar gälla den 1 februari på hela Akademiska sjukhuset i Uppsala och som träder i kraft redan i dag på centraloperation. Genom att förkorta arbetspassen från drygt åtta timmar till att ligga mellan sex och sju timmar blir det lättare för arbetsgivaren att pussla ihop schemat på eftermiddagarna då det annars kan bli tunt med personal. Men för de anställda innebär det fler dagar som de måste åka in till jobbet.

– Vi ser en trend att arbetsturerna förkortas. Å ena sidan är det bra att slippa jobba långa pass, å andra sidan saknas hälsoperspektivet eftersom du måste vara mer på jobbet, säger Vårdförbundets Annika Jonasson.

Upp till 30 fler pass på ett år

Enligt henne kommer vissa ibland att behöva arbeta sex pass i veckan för att få ihop en heltid och antalet pass per år öka med 20–30 stycken. Det innebär i sin tur att det inte finns någon att plocka in vid semester eller sjukfrånvaro.

– Organisationen lever redan på marginalen och nu blir det ännu tajtare. Vi har även fått signaler om att flextiden används som arbetstid, men så får det inte vara, säger Annika Jonasson.

Vårdförbundet och arbetsgivaren är oeniga om schemat som börjar gälla på centraloperation i dag och kommer nu att begära överläggningar om alla nya scheman som ska införas på sjukhuset. Facket kommer också att begära in siffror över sjukskrivningar och övertid.

– Vi kan inte stoppa arbetsgivaren, men visa att detta är ohälsosamt, säger Annika Jonasson.

Vårdfokus har sökt sjukhusdirektör Lennart Persson.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida