Vårdförbundet tar strid för skolsköterskor i Karlstad

Vårdförbundet tar strid för skolsköterskor i Karlstad
– Att jobba mer för samma lön är i praktiken en lönesänkning, säger Eva Strandh. Foto Jan Thomasson

Kommunen bryter mot skolsköterskornas arbetstidsavtal. Det anser Vårdförbundet Värmland och väcker en så kallad tvisteförhandling.

I vintras fick de anställda i Karlstads kommun ett nytt arbetstidsavtal där sommartiden togs bort, det vill säga kortare veckoarbetstid några veckor under sommaren.

I stället skulle de kompenseras med fem timmars förkortad arbetstid varje månad. Men kompensationen gäller inte skolsköterskorna i gymnasieförvaltningen, knappt tio personer. Därför tar Vårdförbundet strid för dem.

– Arbetsgivaren hävdar att detta inte gäller skolsköterskorna men vi anser att de ska få samma kompensation som de andra, säger Eva Strandh, ordförande i Vårdförbundet Värmland.

Slog larm

Skolsköterskorna slog larm till facket i våras när de fick reda på att arbetstidssänkningen inte gällde dem. Sedan dess har Vårdförbundet försökt att hitta en lösning tillsammans med arbetsgivaren.  Men nu är tålamodet slut.

– Avtalstexten är tydlig.  Övergångsreglerna gäller för alla som enligt gamla avtal och arbetsgivarbeslut har haft sommartid. Det finns ingenting som säger att skolsköterskor är undantagna, säger förbundsombudsman Mårten Ohlsson.

Den 18 augusti startar tvisteförhandlingarna.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida