Vårdförbundet vill reglera arbetstiden i centralt avtal

Vårdförbundet vill reglera arbetstiden i centralt avtal
Vårdförbundet vill ha särskilda skrivningar för sina medlemsgrupper i Allmänna bestämmelser. Arbetsgivarna stretar emot. Arkivbild: Colourbox

Vårdförbundet har tröttnat på mängden lokala arbetstidsavtal som ensidigt kan sägas upp av arbetsgivarparten. Nyligen lämnade förbundet in ett centralt yrkande om förändringar i arbetstidsbestämmelsen, som bland annat innehåller krav på tid för återhämtning efter nattarbete.

29 februari 2012

Även 2008 och 2011 yrkade Vårdförbundet på förändringar i den del av det centrala avtalet Allmänna bestämmelser, AB, som reglerar arbetstiderna. Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, har hittills inte gått med på särskilda skrivningar om arbetstider för förbundets medlemmar. Ändå har både Lärarförbundet och Läkarförbundet skrivningar om arbetstider som gäller just deras medlemsgrupper.

Förbundsombudsman Cecilia Helldén har inga stora förhoppningar den här gången heller.

– Chansen att få igenom våra krav är små eftersom vi förhandlar under fredsplikt. Vi driver ju inga egna förhandlingar nu, men får lämna in yrkanden som gäller arbetstiderna, säger hon.

Medlemmarna förlorar flera tusen

De många lokala avtal som reglerar ersättningarna för Vårdförbundets grupper är både unika och oacceptabla, anser Cecilia Helldén.

– SKL vill ha kvar de lokala arbetstidsavtalen eftersom arbetsgivarna ensidigt kan säga upp dem. Då kan det bli som i Uppsala där landstingets uppsägning av arbetstidsavtal ledde till att medlemmar förlorade tusentals kronor i månaden. Uppsägningarna av de lokala avtalen går som en löpeld. Arbetsgivarna använder dem som en budgetregulator – och det är helt oacceptabelt.

Alla Vårdförbundets avdelningar ställer upp bakom yrkandet på ändringar i AB och tänker inte gå med på att teckna några nya lokala avtal om arbetstider. Ett exempel är Skåne.

– Det behövs tryck i det centrala yrkandet om förändringar i Allmänna bestämmelser därför tar vi inga initiativ till arbetstidsförhandlingar, säger Susi Nilsson, styrelseledamot i avdelning Skåne.

Yrkande med tre krav

Vårdförbundets yrkande består av tre krav:

  • tid för omställning och återhämtning ska ingå i nattarbetstiden
  • jour- och beredskap ska ingå i den ordinarie arbetstiden
  • särskilda ersättningar ska ge procentuppräkningar på lönen.

Den sista mars hoppas förbundet att förhandlingarna ska vara klara.

– Förändringar av arbetstidsersättning får konsekvenser för många delar i AB och kräver omfattande textbearbetning, men vi hoppas åtminstone på en avsiktsförklaring där arbetsgivaren går med på att återkomma till våra krav, säger Cecilia Helldén.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida