Värmland. Chefen följde med på nattpass — arbetstiden kortas

Efter att personalchefen vid landstinget i Värmland var med under ett nattpass på intensiven i Karlstad kortas åter arbetstiderna.?

Flera anställda vid Centralsjukhuset i Värmland har tvingats gå ner i arbetstid för att hinna återhämta sig. Anledningen är att den lokala arbetstidsmodellen, som gav kortad veckoarbetstid för dem med nattarbete, skrotats. ?

Vid ett möte före jul diskuterade Vårdförbundet och landstinget i Värmland hur arbetstiderna skulle kunna förbättras så att återhämtningen blir tillräcklig. Då föreslog Vårdförbundets skyddsombud Veronica Nyström att landstingets chef för personalstaben, Gunnar Blomquist, skulle följa med på ett av intensivvårdsavdelningens nattpass.??

Han tyckte att det var ett klokt initiativ. Besöket beskriver han som spännande och intressant, och det innebar en chans för honom att få prata med personalen om hur de upplever arbetstiderna.?

— Ett besök ger andra insikter än om man enbart pratar med fackliga företrädare, anser Gunnar Blomquist.?

Han säger att det tyvärr finns begränsningar i hur ofta landstingets personal kan komma ut i verksamheterna, men tycker att det skulle vara bra om det skedde i större omfattning än i dag.?

Målet är att inom tre månader ha ett färdigt förslag på hur arbetstiderna ska förläggas. Siktet är inställt på ett system som liknar det gamla. Arbete nattetid ska kompenseras med reducerad veckotjänstgöring.??

— Det här ger oss nytt mod och energi att orka. Gunnar Blomquists besök visar att det finns en god vilja, säger Veronica Nyström.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida